Aleargă pentru alții

Pentru el, nu există cuvântul „abandon”. Mereu ajunge la linia de sosire, împingându-și corpul și mintea la limite greu de imaginat! Plutonierul adjutant șef Sorin Andrici de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Tulcea este permanent „pe fugă” în competiţiile de atletism la care participă, câștigând trofeu după trofeu. Însă niciodată pentru el, ci pentru a-i susţine pe cei care au nevoie de ajutor

A început să practice atletismul la 40 de ani. Deloc ușor! Sau, cum spune chiar el, „Greu, dar nu imposibil!”. Și reușește să demonstreze adeseori faptul că acestea nu sunt simple cuvinte. Pentru al treilea an consecutiv, jandarmul tulcean Sorin Andrici s-a clasat pe primul loc la „Autism 24h”, împreună cu echipa sa de ultramaraton „Spartanii Angelo”. Competiția din luna august, care s-a desfășurat în stațiunea Mamaia, a strâns la start 70 de echipe. Nici ploaia, nici vântul și nici efortul intens nu i-au împiedicat pe Sorin și echipa lui să adune 1606,5 kilometri alergați pe plajă, lângă firul de apă, timp de 24 de ore. „Autism 24h” este unul dintre cele mai cunoscute evenimente caritabile care susține și promovează cauza copiilor cu autism. „Pentru că am sportul în sânge, am pornit de aici pentru a promova și susține cauze umanitare. Vreau să lupt pentru șansa de a da o rază de speranță celor care trec prin clipe grele! Mă simt împlinit când pot dărui cuiva o șansă de viață sau o mână de ajutor. În acest scop am format și echipa de ultramaraton «Spartanii Angelo»”, spune Sorin. Printre evenimentele sportive de anul acesta pe care le-a bifat se regăsește ultramaratonul „Transilvania 6 Days”, cea mai lungă competiție de acest gen din țara noastră. Cu o ambiție de oțel și dornic de a face alte fapte bune, Sorin a alergat peste 500 de km!

M-am înscris la acest ultramaraton «monstru» încrezător în forțele proprii, dar conștient de ceea ce va urma! «Transilvania 6 Days» este un eveniment unic în România și rar în Europa! Mi-am impus realizarea acestui obiectiv în urma a patru luni de antrenament asiduu, aspect important din viața unui sportiv. Cu siguranță că a fost o provocare de a alerga în orice condiții, pe ploaie, vânt, caniculă, să cazi, să te scuturi și să-ți continui drumul. În toate cele șase zile am reușit să alerg 576 de kilometri! Cred că acest tip de competiție te schimbă pe tine ca om, te împinge la limite pe care nici măcar nu bănuiai că le poți atinge! Totuși capacitatea de adaptare a corpului este absolut incredibilă. După primele 24 de ore de alergare te simți extenuat, iar mușchii îți sunt sleiți de putere, dar trebuie să continui! Nu accept ideea de abandon, merg până la capăt!”, spune jandarmul

Tot anul acesta, Sorin a mai reușit o performanță remarcabilă, revendicându-și pentru a treia oară titlul de „IronMan”. Triatlonul de la Oradea a reunit numeroși competitori din țară și de peste hotare. Probele, o provocare chiar și pentru cei mai experimentați atleți: 3.800 de metri înot, 180 de kilometri ciclism, 42,2 kilometri de alergare, fără oprire, în termenul limită de 16 ore. Subofițerul de la IJJ Tulcea a reușit să termine cele trei etape în doar 12 ore și 5 minute. „Am făcut cel mai bun înot al meu! A urmat bicicleta. Am început în forță, aveam un drum lung! După 100 de kilometri, apa «fierbea» în bidoanele de pe bicicletă! Atunci am oprit la punctul de hidratare, iar gheața oferită de organizatori m-a aruncat din nou în luptă. Mai aveam puțin până la 180 de kilometri, parcă pedalam într-un cerc de foc! Erau 39°C la umbră! Ambulanța era pe traseu, deja cineva abandonase. Duceam în continuare o luptă a mușchilor cu cea a psihicului! Deși greu, mentalul a câștigat. Fără pauză, mă aștepta maratonul! Încă 42,2 kilometri! Aceasta este proba unde cei mai mulți clachează. Cu trupurile deja epuizate de efortul inuman, am alergat printr-o căldură înăbușitoare, unde aerul ardea, iar oxigenul parcă dispăruse! Mă durea tot corpul, dar trebuia să depășesc acea barieră, știam că trebuie să merg mai departe! Cu ultimele resurse am terminat această probă de «Full Ironman» în 12 ore și 5 minute! Sunt IRONMAN pentru a treia oară!”, povestește Sorin Andrici.

„Înarmat” cu empatie, dedicație și perseverență, jandarmul tulcean a alergat în doar câțiva ani mii de kilometri pentru a-i susține pe copiii cu autism, cu sindromul Down ori pentru a-și ajuta semenii care au nevoie de sprijinul lui. Și, după cum mărturisește Sorin, „Nu alerg pentru bani sau pentru titluri. Părerea mea este că degeaba ești campion, dacă nu ești OM!”.

Natalia Traicu