În așteptarea unei decizii favorabile

Aderarea la spațiul de liberă circulație în Europa este un obiectiv de o maximă importanță pentru România. Ultimul pas pentru realizarea acestui țel îl reprezintă adoptarea Deciziei privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen, sens în care în Consiliul Uniunii Europene este necesară unanimitate de voturi. Prezent la secțiunea Afaceri Interne a Consiliului JAI, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a subliniat că țara noastră  îndeplinește toate condițiile pentru a fi stat membru cu drepturi depline

Extinderea spațiului Schengen, gestionarea integrată a frontierelor europene, implementarea interoperabilității, agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, precum și azilul și migrația sunt subiectele care au fost incluse pe agenda Consiliului Justiție și Afaceri Interne, organizat în luna octombrie în Luxemburg, de către Președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene.

În contextul menționat, demnitarul român a avut două întrevederi bilaterale cu ministrul pentru migrație din Țările de Jos, Eric Van Der Burg, respectiv cel federal de interne din Germania, Nancy Faeser, ocazie cu care le-a prezentat acestora modul în care s-a desfășurat exercițiul voluntar de evaluare Schengen în România. Totodată, a fost reiterată disponibilitatea de a continua dialogul și cooperarea în privința implementării acquis-ului de către țara noastră. „Îmi doresc să avem o decizie favorabilă privind aderarea României la spațiul Schengen până la finalul acestui an și sunt încrezător că raportul elaborat în urma exercițiului voluntar de evaluare care s-a derulat recent va fi unul pozitiv. România îndeplinește toate condițiile pentru a fi stat membru Schengen cu drepturi depline, iar situația actuală în care ne aflăm este nedreaptă și trebuie să înceteze cât mai curând”, a spus ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

La reuniunea JAI, oficialul român a avut, de asemenea, un schimb de opinii pe tema migrației în regiunea Balcanilor de Vest, ocazie cu care le-a prezentat omologilor săi evoluțiile recente și demersurile României pentru gestionarea fenomenului în zona de referință, acesta evidențiind importanța eforturilor diplomatice de abordare a partenerilor terți ca primă reacție în gestionarea migrației ilegale. Nu a fost uitată nici importanța consolidării schimbului de informații între toți actorii implicați în scopul anticipării, prevenirii și combaterii oricăror riscuri la adresa securității Uniunii Europene.

Prezența României la spațiul european de liberă circulație este justificată nu numai din prisma acțiunilor derulate în ultima perioadă, ci și de toate eforturile pe care statul nostru a continuat să le facă în toți acești ani de la momentul la care i-a fost confirmată îndeplinirea criteriilor de aderare la Schengen și până în prezent. Pentru atingerea acestui deziderat, structurile Ministerului Afacerilor Interne sunt implicate la maximum în atingerea obiectivului de aderare a României la spațiul Schengen.

Recent, la Buzău, a fost inaugurat noul Pavilion pentru Pregătire Integrată „Neagoe Basarab”, investiție care are un aport semnificativ la îmbunătățirea condițiilor de învățământ pentru cursanții ce trec pragul Centrului Multifuncțional de Pregătire Schengen. Un adevărat laborator de pregătire profesională, un spațiu educațional care este un important furnizor de competențe, cu o largă adresabilitate pentru mulți dintre actorii instituționali. „Avem în față un obiectiv strategic pe care ne dorim să-l îndeplinim cât mai curând, de aceea Centrul Multifuncțional de Pregătire Schengen are o contribuție semnificativă la îndeplinirea sarcinilor Ministerului Afacerilor Interne legate de aderare, iar misiunea celor implicați nu se va încheia nici după ce România va deveni stat Schengen”, a subliniat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, prezent la inaugurare.

Andrei Grigore