Publicat pe Categorii Poliție

Fermitate și feminitate… în intersecție

Povestea din spatele carierei sale în Poliție nu este un clișeu. Nu a visat în copilărie să îmbrace uniforma de om al legii, însă destinul i-a condus pașii pe un drum pe care puține femei îl aleg. Agentul șef adjunct de poliție Monica Brătianu de la IPJ Brăila „trage pe dreapta” șoferii indisciplinați și nu ezită o clipă să-i aducă cu picioarele pe pământ, chiar și pe cei care „plutesc” atunci când o zăresc în trafic

Mă nenorociți! Am copii de crescut! Îmi luați pâinea de la gură!”. Sunt doar câteva dintre tânguielile cu care unii conducători auto încearcă să o impresioneze, în speranța că doar-doar vor izbuti să scape basma curată. „Rar zâmbesc șoferii când îi opresc în trafic. Toată frustrarea lor se revarsă asupra agentului, însă trebuie să înțeleagă faptul că nu eu am călcat pedala de accelerație. Chiar dacă sunt cea care îi sancționează, modul în care le vorbesc îi domolește”, spune agentul șef adjunct de poliție Monica Brătianu de la Serviciul Rutier al Inspectoratului de Poliție Județean Brăila. Absolventă a Facultății de Jurnalism, tânăra nu s-a regăsit într-o carieră în mass-media. Însă nimic nu a fost întâmplător. În timpul studiilor universitare, Monica a prins drag de limba franceză, iar în momentul în care un prieten a rugat-o să îl mediteze pentru concursul de admitere la Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina, nu a ezitat să îl ajute. Și nu a fost în van. Amicul ei, care picase cu un an în urmă proba de verificare a cunoștințelor la limba străină, a fost admis de data aceasta cu brio. Mai mult decât atât, entuziasmul viitorului polițist a „corupt-o”, la scurt timp luând decizia de a păși și ea în rândurile oamenilor legii. A fost repartizată la Ordine Publică, dovedind încă de la început că este curajoasă, iar cuvântul „acțiune” i se potrivește din plin. „Eram în misiune de patrulare, când am fost sesizați despre comiterea unei tâlhării asupra unui copil. Mai mulți indivizi loviseră un băiat și îi furaseră telefonul mobil. Am observat trei tineri care coborau dintr-un autobuz și, în momentul în care i-am somat să se oprească, au luat-o la fugă în direcții diferite. Colegii mei i-au urmărit pe doi dintre aceștia, iar eu pe cel de-al treilea”, povestește Monica. După o „cursă cu obstacole”, tâlharul s-a ascuns într-o școală, încercând disperat să-și piardă urma. Însă tânăra polițistă l-a „ochit” imediat și nu i-a acordat nicio șansă să scape.

„În primul an la Serviciul Rutier am prins o iarnă foarte grea, cu temperaturi extrem de scăzute, de -15°C. Mi-am spus că ori mă întărește, ori mă distruge. Însă m-a făcut să fiu și mai puternică. Sunt un om de acțiune! Îmi place să interacționez cu oamenii și mi se potrivește foarte bine ceea ce fac! Nu m-aș vedea desfășurându-mi activitatea într-un birou”, mărturisește polițista. Chiar dacă profesia pe care o are implică multă fermitate, Monica dovedește faptul că și empatia se regăsește printre calitățile pe care le deține. Iar faptul că este mama unei fetițe în vârstă de 8 anișori, lasă să se întrevadă și latura sa maternă. În timp ce se afla în misiune pe timp de noapte, a observat în trafic un autoturism care circula cu farurile stinse. I-a făcut semn conducătorului auto să tragă imediat pe dreapta. La volan, o doamnă care se grăbea nevoie-mare spre casă. În spate, două copile speriate. Mai mult, una dintre fetițe plângea de frică să nu pățească ceva rău mămica ei… „Am vorbit cu micuța și am liniștit-o. I-am explicat faptul că nu are de ce să se teamă și că mama ei nu va păți nimic. Imediat a început să zâmbească… M-a impresionat, mai ales că și eu am o fetiță. I-am atras atenția doamnei să circule cu farurile aprinse și că una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenție a accidentelor este respectarea regulilor de circulație impuse de lege”, spune polițista de la IPJ Brăila.

Tânăra agentă confirmă, încă o dată, că în spatele uniformei de polițist se află oameni cu suflet mare. După ce au văzut o autocisternă staționată pe partea carosabilă, Monica și colegul ei, agentul șef principal de poliție Cristinel Niță, au oprit pentru a vedea ce se întâmplă. Șoferul tirului, un cetățean ucrainean, le-a explicat celor doi polițiști de la Serviciul Rutier faptul că a făcut pană și nu are bani pentru reparație. Oamenii legii s-au mobilizat imediat. Cu sprijinul câtorva cetățeni, au dat jos roata, au mers la o vulcanizare unde a fost schimbată anvelopa, apoi au remediat problema. Mai mult decât atât, pentru că șoferul rămăsese și fără mâncare, polițiștii i-au oferit băuturi calde și alimente. „De 24 de ore stătea acolo! A fost foarte bucuros că i-am sărit în ajutor! Se vedea recunoștința în ochii lui. Nici nu mai era nevoie de cuvinte. Aș fi făcut la fel pentru oricare altă persoană aflată într-o situație asemănătoare. Dacă purtăm uniforma de polițist, nu înseamnă că nu suntem oameni. Trebuie să ne ajutăm unii pe alții!”, mai spune agentul șef adjunct de poliție Monica Brătianu.

De la prima promoție de femei agent de circulație a trecut mai bine de jumătate de secol. În tot acest timp, polițistele au demonstrat că fermitatea nu exclude feminitatea…

Natalia Traicu