Publicat pe Categorii Jandarmi, Pompieri

Femei care inspiră

„În fiecare zi, să prețuim și să respectăm femeile din viața noastră. Cu iubirea, dedicarea și puterea voastră ne sunteți mereu alături, în familie și în societate, cu ochiul critic, dar și cu vorba bună. Ne bucurăm să vă avem partenere de viață și de muncă, ne bazăm pe experiența și intuiția voastră și vă admirăm pentru puterea de a merge înainte indiferent de obstacole. De cele mai multe ori, depășiți situațiile critice cu zâmbetul pe buze și asta ne dă încredere să nu abandonăm. În multe domenii de activitate, unele grele, ați dovedit că aveți un cuvânt important de spus și vă apreciem pentru profesionalism, responsabilitate și echilibru” (Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne)

„Dascăl” în bleu-jandarm

Puternică, ambițioasă, curajoasă, impunătoare și lista continuă. Gabriela Prodan, fostă profesoară de educație fizică și sport, a decis în urmă cu 16 ani să lase catedra și să îmbrace uniforma de jandarm. Cu toate că s-a confruntat adeseori cu situații dificile, nu a regretat niciodată hotărârea luată. Cot la cot cu colegii ei de la Detașamentul 1 Jandarmi Mobil al Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, plutonierul adjutant șef Gabriela Prodan execută misiuni de asigurare a ordinii publice și nu ezită să aplice legea ori de câte ori se impune.

„Consider că profesia de jandarm mi se potrivește din plin. Bineînțeles că există momente mai grele, solicitante, însă îmi place foarte mult ceea ce fac. Coeziunea grupei, extrem de importantă, este «arma» secretă care a făcut ca misiunile să fie executate cu succes. Fiecare știe ce are de făcut. Am crescut împreună, am muncit împreună, și zile, și nopți, s-au legat prietenii. Femeile completează activitatea unei echipe în Jandarmerie. Noi suntem partea frumoasă și nu ne pierdem feminitatea nici în uniformă, chiar dacă suntem militari și ne supunem unui regulament. Uneori, cei pe care îi sancționăm consideră că suntem mai indulgente. Însă doar dojana-i alta, sancțiunea este aceeași!”, spune Gabriela. Atât ea, cât și colegele sale de la IJJ Brăila au demonstrat că sunt un exemplu de putere, dedicate profesiei pe care o au, câștigând admirația și respectul întregului colectiv. „În inspectorat avem mai multe colege în dispozitiv. Prezența feminină în teren, în toate Armele Ministerului Afacerilor Interne, este un mare plus! Se simte, îmblânzește orice bărbat”, spune colonelul Nicolae Iulian Albaceanu, inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila.

Pe lângă cea de jandarm, Gabriela mai are o „profesie”… Cea de mamă! Fiica ei, studentă la Academia de Studii Economice, nu își dorește să-i calce pe urme, însă are un respect profund pentru uniforma pe care o poartă cea care i-a dat viață. „Fata mea este foarte mândră de mine! Iar mama este mama, indiferent că este îmbrăcată în ținuta militară sau în civil”, mărturisește cu emoție Gabriela.

Psihologie în… roz

Plină de compasiune și altruism,întotdeauna i-a plăcut să asculte oamenii care i se confesau și să le dea un sfat, ori de câte ori aveau nevoie de o vorbă bună. După ce mai bine de zece ani și-a desfășurat activitatea în dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Dunărea” al Județului Brăila, locotenentul Nicoleta Luntraru și-a dorit să-și ajute colegii și oficial. Absolventă a Facultății de Psihologie, a hotărât să pună în practică studiile finalizate și să se înscrie la concursul pentru ocuparea funcției vacante de psiholog.

„Fac cu mare drag această activitate. Și înainte eram un pic psiholog. Îmi place să discut cu oamenii, să îi cunosc. Sunt colegi care vin în biroul meu și vorbesc cu mine, ca și cu o colegă obișnuită. Sunt însă și persoane care nu mă cunosc și le este greu să se deschidă. Pompierii sunt tot timpul expuși la evenimente cu un impact puternic psiho-emoțional. În plus, cei care participă la intervenții pot întâlni o rudă, un prieten, o persoană cunoscută. Și au fost astfel de cazuri, unele extrem de tragice… Iau contact cu fel și fel de necazuri, însă cele în care sunt implicați copii sunt cele mai dificile. După orice intervenție, cu cât debriefing-ul este mai rapid, cu atât este mai bine. Trebuie să vină să vorbească, să se descarce, să-și pună emoțiile pe tavă. De exemplu, poți ține în mână un pahar cu apă timp de 30 de minute, însă dacă îl ții câteva ore, este din ce în ce mai greu. Așa este și cu ceea ce simțim. Trebuie să se descarce, altfel ar putea fi repercusiuni. În timpul misiunii este adrenalina, care le dă putere, însă după intervenție… Atunci își dau seama ce a fost. Dacă ar fi implicați emoțional, nu ar putea acționa”, explică psihologul de la ISU Brăila.

Pentru a crea o atmosferă cât mai primitoare, Nicoleta și-a organizat biroul astfel încât să fie un spațiu cald și… roz, mărturisind că „Îmi place această culoare. Vreau să văd viața în roz! Îmi doresc să vină cu drag colegii la mine. Ușa mea este deschisă în permanență. Pot intra pur și simplu să vorbim. Oricum, le-am spus că este ca la preot: ce discutăm aici, aici rămâne!”. Optimistă, veselă, sociabilă și plină de energie, Nicoleta își petrece timpul liber alături de familie, prieteni, dar și cele două pisicuțe pe care le-a „adoptat” de pe stradă. Soțul ei, fost marinar, este și el pompier. Amândoi iubesc lumea apelor și profită de orice ocazie pe care o au pentru a se relaxa pe valurile mării, demonstrând că „la vie en rose” poate deveni realitate.

Natalia Traicu