Publicat pe Categorii Pasiuni

Expoziții… retro

În marja evenimentelor organizate de către Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne pentru a aniversa 201 ani de existență a Poliției Române, partenerii tradiționali – Asociațiile ROCOP și Retromobil Club România – s-au alăturat eforturilor MAI prin organizarea unor activități menite să evidențieze istoria și imaginea aceste instituții

Holul principal al Ministerului Afacerilor Interne a găzduit, în perioada 16 – 27 martie, o expoziție tematică legată de istoria Poliției Române. Au putut fi admirate machete ale autospecialelor utilizate de-a lungul timpului, de diferite mărimi, inclusiv un elicopter, din colecția plutonierului adjuntant șef (r) Laurențiu Șaulescu; zeci de embleme brodate, plachete și insigne de Poliție atât din țară, cât și de pe întreg mapamondul, strânse cu pasiune de subsemnatul. De asemenea, au fost expuse plăcuțe de înmatriculare de la începutul secolului al XX-lea și până în prezent din colecția privată a lui Cristian Luca (membru Retromobil) și, nu în ultimul rând, documente de arhivă și fotografii puse la dispoziție de Asociația ROCOP și Centrul Cultural al MAI. Vitrinele au fost „încercuite” de patru manechine îmbrăcate cu cele mai reprezentative uniforme ale Poliției Române de la 1900 până în 2002, când s-a produs demilitarizarea acestei instituții.

Al doilea calup de evenimente s-a desfășurat în Parcul Herăstrău din București chiar pe 25 martie, alături de efectivele Inspectoratului General al Poliției Române, prin prezentarea unor autospeciale retro de Poliție. Spre deliciul publicului de toate vârstele au putut fi admirate atât autoturisme, cât și motociclete (de semnalat prezentarea unui BMW R60 fabricat în anul 1962, complet restaurat de către comisarul-șef de poliție Mihai Preda), precum și „instrumente” folosite de-a lungul anilor de către forțele de ordine: cătușe, bastoane, sisteme de comunicație, girofare etc.

Asociația ROCOP (Romanian Collector of Police) a fost înființată ca urmare a interesului arătat față de acest gen de evenimente de către un grup de politiști, activi și în retragere, pentru a avea cadrul instituțional și juridic necesar, așa cum există și în alte state europene, de a coagula comunitatea de colecționari din MAI, mulți neștiind că există și alți colegi pasionați de acest domeniu. De astfel, imediat după înființare, membrii asociației participă în mod curent la evenimente instituționale din România, cum ar fi Ziua Poliției Române, Ziua Porților Deschise la MAI, Salonul Auto Internațional, Ziua Porților Deschise la Parlament și multe altele, precum și din străinătate, având încheiat în acest sens un protocol cu IGPR. Cei interesați de activitatea ROCOP ori evenimentele la care participă membrii săi, pot contacta asociația la adresa de email contact@rocop.org sau la pagina omonimă de Facebook.

Retromobil Club Romania (RCR), care împlinește în acest an un sfert de secol de activitate, contribuie la menținerea în stare optimă a vehiculelor istorice, precum și la cultivarea pasiunii de colecționare și restaurare a acestora, inclusiv a autovehiculelor istorice militare ori a autospecialelor retro. Asociația grupează peste 3.700 de membri la nivel național, precum și din diaspora, fiind organizată sub forma filialelor județene și a secțiilor de specialitate (ex. Secția «1B» dedicată pasionaților de plăcuțe de înmatriculare ori a documentelor conexe). RCR este totodată organizația care eliberează certificatele ce atestă calitatea de vehicul istoric în România și este membru cu drepturi depline din anul 2003 în cadrul Federation Internationale des Vehicules Anciens (FIVA), fondată în 1966 la Paris și recunoscută de UNESCO. Informații despre pasionații de autovehiculele de epocă se pot găsi pe pagina www.retromobil.ro, printre membrii Retromobil aflându-se și mulți angajați ai MAI.

Eliodor Tanislav