Eficacitate sporită… la Roșu

Cel de-al XX-lea Curs Superior Internațional de pregătire a militarilor români și străini s-a deschis! În perioada 06 septembrie-11 noiembrie, la Școala de Aplicație pentru Ofițeri „Mihai Viteazul” a Jandarmeriei Române, 14 ofițeri de pe trei continente, aparținând forțelor de securitate internă, vor fi antrenați pentru exercitarea de funcții specifice pe timpul misiunilor de menținere a păcii sub egida Organizației Națiunilor Unite

Din anul 2014, Școala de Aplicație pentru Ofițeri „Mihai Viteazul” a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române este membră a Rețelei Francofone de Expertiză și Pregătire pentru Operațiuni de Pace. Instituția de învățământ a fost inaugurată în noiembrie 2002, aceasta reprezentând rodul unei cooperări româno-franceze demarate în anul 1999. Încă de la început, au fost inițiate procedurile de recunoaștere oficială de către Organizația Națiunilor Unite (ONU) a cursului internațional. În urma evaluării efectuate de către reprezentanții Serviciului de Pregătire Integrat al Departamentului Operațiunilor de Menținere a Păcii al ONU, Școala de Aplicație de la Roșu, din județul Ilfov, a primit certificatul de recunoaștere a pregătirii desfășurate la Cursul Superior Internațional.

Importanța și aprecierea internațională a eficienței sale au fost menționate luna aceasta și de ambasadoarea Franței în România, Laurence Auer, care a subliniat că „Organizarea Cursului Superior Internațional este excepțională! Mulțumim Jandarmeriei Române pentru eforturile depuse în organizarea sa, care are o importanță deosebită, pentru că avem nevoie de colaborare și pregătire comună pentru a reuși, mai ales într-un context de criză. Cred în eficacitatea colectivă și în excelenta cooperare dintre Jandarmeria Română și Jandarmeria Franceză”.

La ceremonia de deschidere, inspectorul general al Jandarmeriei Române, general de brigadă Alin Mastan, a evidențiat faptul că organizarea Cursului Superior Internațional de către Jandarmeria Română „dovedește încă o dată că instituția este recunoscută pe plan extern, dovadă fiind și încrederea acordată de către Organizația Națiunilor Unite și Organizația Internațională a Francofoniei”. Totodată, acesta a subliniat sprijinul permanent al Jandarmeriei Naționale din Hexagon și al Ambasadei Franței la București în organizarea și derularea prestigiosului curs.

Cei 14 ofițeri prezenți la Școala de Aplicație pentru Ofițeri „Mihai Viteazul” au gradele militare între locotenent și locotenent-colonel și aparțin forțelor de tip Jandarmerie din Franța, Italia, Iordania, Republica Moldova, Tunisia, Madagascar, Mali, Palestina și Senegal. La acest curs, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române este reprezentat de către doi ofițeri.

Andrei Grigore