De profesie, om

Într-o lume în care grijile cotidiene presară uneori indiferența față de problemele semenilor noștri, într-o lume în care omenia pare câteodată că este un cuvânt perimat, într-o lume în care fiecare dintre noi poate fi orice, plutonierul Georgel Ardelean de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Satu Mare a ales să fie om. Un om de aur! Și nu prin prisma medaliilor pe care le-a câștigat la diferitele competiții de culturism, sport pe care îl practică de mai bine de șapte ani, ci datorită spiritului său civic desăvârșit de care dă dovadă chiar și în timpul liber

Omenia. „Complex de calități alese, proprii unei persoane; purtare blândă, înțelegătoare; atitudine cuviincioasă, respectuoasă”. Un cuvânt extrem de cunoscut, care pare uneori că a pierit din vocabular… Însă pentru plutonierul Georgel Ardelean de la IJJ Satu Mare acest „banal” cuvânt se află la loc de cinste. În timp ce se întorcea de la antrenamentele pe care le desfășoară frecvent, jandarmul a observat lângă o trecere de pietoni un bărbat în vârstă care zăcea pe trotuar. Semenii lui treceau grăbiți și indiferenți pe lângă el, poate doar supărați că erau nevoiți să-l ocolească… Fără să stea pe gânduri, Georgel s-a oprit imediat. Cunoștințele acumulate la cursul de prim ajutor pe care tocmai ce îl absolvise s-au dovedit a fi de un real folos. A observat că victima avea o rană deschisă în zona capului și, fără să ezite, jandarmul și-a dat jos tricoul și a aplicat presiune pentru a opri sângerarea. „Îmi terminasem activitățile sportive și mergeam spre casă când am observat un domn în vârstă căzut lângă o trecere de pietoni, într-o zonă foarte aglomerată. Oamenii treceau pe lângă el și nu îl băgau în seamă, cu toate că avea în jurul capului o baltă de sânge. Pentru că trebuia oprită urgent sângerarea, mi-am dat jos tricoul și i-am aplicat o compresie pe rana din zona capului. Am sunat la 112 pentru a solicita o ambulanță. Bărbatul era conștient, dar nu vorbea prea bine limba română. Între timp au trecut pe lângă noi câteva cunoștințe de-ale mele și le-am rugat să mă ajute cu tradu-cerea. Am vorbit cu el în permanență pentru a-l liniști și i-am spus să nu-și miște capul. Am stat lângă el până la sosirea ambulanței”, spune plutonierul Georgel Ardelean.

Nu este pentru prima dată când militarul în bleu-jandarm a intervenit în astfel de situații. În timp ce se afla în misiune de patrulare, două autoturisme au fost implicate într-un grav accident de circulație. Atât el, cât și colegii lui au intervenit rapid. „În urma impactului puternic, o mașină a fost proiectată într-o scară de bloc. Oamenii filmau, însă nu întrebau dacă pot ajuta cu ceva. Împreună cu colegii mei, am verificat starea victimelor și am dirijat circulația. Una dintre persoanele implicate în accidentul rutier avea excoriații pe față. I-am dat apă și i-am spus să nu se miște. Șoferul celui de-al doilea autoturism fusese aruncat pe scaunul pasagerului. Un coleg a stat lângă acesta până la sosirea ambulanței, victima fiind transportată ulterior la spital”, mai spune jandarmul.

Plutonierul Georgel Ardelean este un tânăr extrem de ambițios și devotat uniformei pe care o poartă cu atâta mândrie, demonstrându-și dragostea pentru profesia de jandarm încă dinainte de a intra în rândurile militarilor de la IJJ Satu-Mare. „Fac culturism de performanță din anul 2016. M-am pregătit intens pentru a trece toate probele de admitere la Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi «Petru Rareș» Fălticeni. Chiar am renunțat o perioadă la culturism, fiind nevoit să slăbesc peste 10 kilograme în două săptămâni. Consider că disciplina și seriozitatea sunt calități pe care trebuie să le aibă orice sportiv, dar și orice jandarm. Îmi place foarte mult profesia pe care o am. Mereu am stimat-o! Am avut ce învăța de la colegii mei. Munca în echipă este un atu. Totul este să vrei să te implici, nu să stai deoparte și să privești”, mărturisește tânărul.

Pasiunea pe care o are pentru sportul de performanță i-a fost răsplătită de mai multe ori cu locuri fruntașe obținute la diferitele competiții naționale sau internaționale la care a participat. Însă cea mai strălucitoare medalie pe care o poartă mereu pe sub haina militară rămâne cea de om. Cu un zâmbet contagios și o pozitivitate care dezarmează și cel mai înverșunat pesimist, Georgel ne învață ce înseamnă să iubești viața, să-ți prețuiești semenii, dar și să îndrăgim necuvântătoarele.

O lume mai bună nu este una în care se întâmplă neapărat doar lucruri pozitive, ci este aceea în care noi alegem să fim mai buni. Noi alegem să ajutăm în loc să privim, lipsiți de empatie, suferința semenilor noștri. Noi alegem să salvăm din negura uitării cuvântul omenie.

Natalia Traicu