De 31 de ani luptă pentru viață

Totul a început cu un singur echipaj de voluntari… În septembrie 1990, România a demarat procedurile pentru implementarea unui nou sistem de urgență, care funcționa deja în alte țări din Europa. În cele peste trei decenii de existență, Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare, pe scurt SMURD, a continuat să se dezvolte și a dovedit că este o parte indispensabilă a sistemului de urgență din țara noastră

Pe 25 septembrie, Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare a aniversat 31 de ani de când luptă cu secundele pentru salvarea vieților semenilor noștri. Ideea înființării acestui serviciu de urgență părea la început un deziderat greu de atins însă, încetul cu încetul, cu multă implicare, muncă în echipă, ambiție, altruism și profesionalism totul a devenit realitate.

„Astăzi se împlinesc 31 de ani de muncă și dezvoltare în echipă, făcând posibile realizările și rezultatele prin care am ajuns unde suntem acum. Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare a început în 1990 la Târgu Mureș cu un singur echipaj de voluntari, iar astăzi vorbim de sute de echipaje cu paramedici pompieri și cu medici de urgență și asistenți medicali, care includ și echipaje de salvare aeriană. În timpul pandemiei s-a vazut ce înseamnă un sistem de urgență avansat și oameni bine pregătiți, fie că vorbim de SMURD care aduce la un loc personal al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, personal al Inspectoratului General de Aviație sau personal din cadrul unităților de primiri urgențe, la care se adaugă și voluntarii, fie că vorbim de alte componente ale sistemului național, cu care personalul SMURD colaborează îndeaproape, cum sunt serviciile de ambulanță și Salvamontul. Le mulțumesc pentru efortul depus și le urez la mulți ani tuturor colegilor medici, asistenți, pompieri, piloți și voluntari care zi și noapte se află în servciul semenilor noștri”, le-a transmis eroilor în roșu secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat.

Pe lângă misiunile specifice cum ar fi intervenția la cazurile care necesită acordarea primului-ajutor într-un interval scurt de timp, descarcerare sau alte operațiuni de salvare ori la accidente colective și calamităţi, personalul SMURD s-a aflat în prima linie și în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, depunând eforturi, nu de puține ori supraomenești, pentru salvarea de vieți omenești. Alături de celelalte autorități competente în gestionarea crizei sanitare, cei care luptă „pentru ca alții să trăiască” au muncit fără oprire pentru a depăși aceste momente dificile cu care se confruntă întreaga omenire.

„Cuvintele nu pot descrie pe deplin activitatea, eforturile și dăruirea colegilor din SMURD. Fiecare dintre misiunile lor a scris istoria unei structuri care a devenit un simbol al speranței și al vieții pentru cei aflați în situații limită, fiecare viață salvată dând sens și conținut devizei «Cine salvează o viață, salvează o lume întreagă!». Suntem mândri de colegii noștri, de activitatea lor în cadrul unui minister care este parte a unui sistem implicat în consolidarea arhitecturii de securitate națională și regională! Suntem mândri că profesionalismul lor s-a transformat în model de bune practici pentru structuri naționale și parteneri din afara granițelor țării”, a transmis cu acest prilej ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Monica Dajbog