Publicat pe Categorii Alte structuri

„The Challenges of Illegal Migration in the Western Balkans”

Sub egida Ministerului Afacerilor Externe și în parteneriat cu Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid), Colegiul Național de Afaceri Interne din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București a organizat în perioada 18-20 octombrie conferința „The Challenges of Illegal Migration in the Western Balkans”

Conferința organizată la București este parte a proiectului „Asistență în domeniul cooperării transfrontaliere și al protecției civile” (finanțat prin „Planul anual de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară”, aferent anului 2023), implementat de RoAid, în parteneriat cu CNAI.

RoAid este mecanismul național instituțional dedicat Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare, înființat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, cu principală atribuție în implementarea proiectelor în domeniul cooperării internaționale pentru dezvoltare, prin consultare și cooperare cu direcțiile din cadrul ministerului și ale misiunilor diplomatice ale României.

În luna decembrie a anului trecut, Comisia Europeană a adoptat Planul de Acțiune pentru Balcanii de Vest, care include 20 de măsuri operaționale, structurate pe cinci piloni principali: întărirea managementului de frontieră, proceduri de azil accelerate și sprijinirea capacităților de primire, lupta împotriva traficului de migranți, consolidarea cooperării privind readmisia și returnările, alinierea politicilor de vize. 

Măsurile vizează sprijinirea acțiunilor partenerilor din Balcanii de Vest, concomitent cu cele ale Uniunii Europene, precum și întărirea cooperării pe migrație și controlul frontierelor cu partenerii din regiune, în lumina perspectivelor acestor state de aderare la UE și a eforturilor lor de aliniere la regulile Uniunii.

Balcanii de Vest reprezintă o regiune de interes strategic pentru România având în vedere proximitatea geografică și sprijinul pe care țara noastră îl acordă în integrarea europeană și euro-atlantică a statelor din zona respectivă, cu promovarea stabilității și cooperării în regiune.

În cadrul conferinței, dezbaterile au avut ca obiectiv abordarea provocărilor apărute în gestionarea migrației ilegale, respectiv controlul și securitatea frontierelor, rutele migratorii principale către statele din Uniunea Europeană, instabilitatea politică și conflictele regionale, corupția și criminalitatea transfrontalieră, inclusiv traficul de persoane și contrabanda. Totodată, agenda conferinței a inclus prezentări, sesiuni interactive și de networking, în cadrul panelurilor:

  • The role of the European Union in managing illegal migration in Western Balkans. International cooperation and partnerships;
  • The Western Balkans states – a strategic priority for Romania;
  • EU Integrated Border Management. EU Border Agencies roles and responsibilities in the fight against illegal migration;
  • The impact of illegal migration in Western Balkans on EU security and EU mechanism to address it. The national perspective on emergent threats and horizontal issues;
  • Humanitarian aspects of illegal migration in Western Balkans. The role of international organizations and NGOs in supporting migrants;
  • The role of the Strategic Communication in the public perception of illegal migration in Western Balkans;
  • Regional cooperation and initiatives to combat illegal migration in Western Balkans. Case studies on illegal migration in/from Western Balkans.

Prezentarea temelor a fost coordonată de lectori și specialiști din cadrul instituțiilor și agențiilor cu atribuții și expertiză relevantă în domeniu: dl.gl.bg. (r) dipl.dr. Liviu-Mihai Dănilă, Șeful Centrului pentru Situaţii de Urgenţă şi Criză al MAE, dl. prof.univ.dr. Iulian Chifu, Președintele Centrului de Prevenirea Conflictelor și Early Warning,  dl. Alexandru Ene, Directorul Direcției pentru Balcanii de Vest și Cooperare Regională a MAE, dl. Mircea Mocanu, Șeful Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), dl. Romulus Ungureanu, Directorul de Operațiuni a SELEC, și experți ai MAE, Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, MAI/CNAI/IGI/IGPF/IGPR, SNSPA, FRONTEX, CEPOL, Crucea Roșie Română.

La eveniment au participat 38 de reprezentanți ai autorităților responsabile cu gestionarea migrației ilegale, securitatea frontierelor, politica externă, dezvoltarea regională, ai agențiilor/instituțiilor publice relevante, 17 participanți provenind din cinci state din Balcanii de Vest (Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia), feedback-ul acordat organizării evenimentului și modalității de abordare a problematicii migrației ilegale fiind unul pozitiv și motivant pentru următoarea ediție a conferinței.

Cu sprijinul Fundației „Colegiul Național de Afaceri Interne” și al Centrului Cultural al Ministerului Afacerilor Interne, CNAI a organizat o cină oficială pentru participanții și speakerii invitați, evenimentul fiind deschis de către chestor de poliție conf. univ. dr. Cătălin Andruș – Directorul CNAI și E.S. dl ambasador Viorel Isticioaia-Budura.

Astfel, Ministerul Afacerilor Interne, prin CNAI, și Ministerul Afacerilor Externe, prin RoAid, au contribuit la efortul comun de a proiecta România ca vector de securitate și expertiză în Afaceri Interne pentru regiunea Balcanilor de Vest.

Colegiul Național de Afaceri Interne are ca obiectiv dezvoltarea parteneriatelor instituționale în vederea creșterii nivelului activităților de pregătire, adaptat la provocările contemporane ale cadrului internațional de securitate. CNAI a organizat pentru prima dată conferința „The Challenges of Illegal Migration in the Western Balkans”, într-un parteneriat strategic nou cu RoAid, evenimentul desfășurându-se în contextul aniversării a 15 ani de activitate în pregătirea managerial strategică în domeniul Afacerilor Interne.

Luiza Constantinescu