Publicat pe Categorii Rubrica de carte

Tehnici și tactici de intervenție profesională pentru lucrătorii de ordine și siguranță publică. Folosirea forței

A apărut în colecția „Universitaria” a Editurii Ministerului Afacerilor Interne lucrarea „Tehnici și tactici de intervenție profesională pentru lucrătorii de ordine și siguranță publică. Folosirea forței”, avându-i ca autori pe Petre-Robert Ungureanu și Cezar Cristea din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, ambii cu o vastă experiență atât didactică, cât și profesională în folosirea unor tehnici și tactici de intervenție

Lucrarea „Tehnici și tactici de intervenție profesională pentru lucrătorii de ordine și siguranță publică – Folosirea forței“, apărută la Editura Ministerului Afacerilor Interne, vine să umple un gol în literatura de specialitate, contribuind la clarificarea multor concepte şi elemente din domeniul folosirii forței și a mijloacelor de constrângere de către polițiștii de ordine publică, cei de frontieră sau jandarmi. Lucrarea reprezintă nu doar un manual de specialitate, ci poate fi considerată un studiu inovator în materie, ajutând cadrele MAI în activitatea de pregătire profesională, în îndeplinirea atribuțiilor lor de serviciu, în folosul comunității și în spiritul respectării drepturilor fundamentale ale omului.

În deschiderea cărții, rectorul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București, domnul general de brigadă Liviu Uzlău subliniază: „Apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei,  a proprietăţii private şi publice constituie cheia de boltă a profesiei lucrătorilor de menținere a ordinii și liniștii publice, indiferent de structura din care aceștia fac parte. Însă, uneori, acest deziderat nu poate fi realizat decât prin folosirea în drept a forței specializate. De aceea, mai cu seamă în lumea complexă de azi și în perspectiva unor provocări de securitate tot mai pregnante în spațiul de competență, îndeplinirea unor misiuni ce comportă riscuri și eforturi foarte specifice nu poate fi încredințată decât unui personal temeinic pregătit, care are deprinderi solid fixate în folosirea mijloacelor de constrângere și a nivelului de forță adecvat.” Temele abordate în lucrare au fost elaborate vreme de cincisprezece ani. Astfel, cei doi autori ne însoțesc, cu dăruire și profesionalism, pe parcursul întregii lucrări, definind cu rigurozitate științifică, elemente de tehnică și de tactică profesională. Asistând la expunerea detaliată a procesului de folosire a forței, autorii ating teme de bază, esențiale pentru pregătirea și formarea lucrătorilor MAI, reprezentând un instrument de lucru modern pentru toți cei interesați. Sunt expuse, la nivel exemplificativ, principii tactice generale, tehnici de utilizare a armelor letale și neletale folosite de polițiști în exercitarea profesiei și, de asemenea, lucrarea poate constitui un material didactic de sinteză în domeniul autoapărării specializate a personalului MAI.

Venind în sprijinul viitorilor sau mai vechilor ofițeri, agenți sau subofițeri, autorii au abordat  utilizarea unor tehnologii moderne, schimbarea nivelurilor de forță, retenția armei și a mijloacelor de constrângere din dotare sau discernământul acțiunilor în lupta corp la corp. În lucrare apar și alte aspecte privind competențele de comunicare, dezescaladarea situației sau pregătirea mentală a polițistului care, de asemenea, sunt excelent structurate în context. Formarea polițiștilor reprezintă cel mai important pas în dezvoltarea ulterioară a unor practici polițienești eficiente, profesioniste, ancorate în reperele democratice ale protejării proactive a drepturilor fundamentale ale cetăţenilor. Ea trebuie însoţită de calibrarea pe măsură a folosirii forţei și a măsurilor polițienești, în conformitate cu principiile legalităţii, necesităţii şi proporţionalităţii. Provocările produse de schimbările mediului în care operează, de  factorii de risc asociați misiunilor specifice, precum și de presiunea publică permanentă, obligă acest corp profesional la o adaptare continuă și la structurarea unor strategii bazate pe prevenție, contracarare și abordare integrată, dar și la găsirea unor soluții tehnice, tactice și tehnologice flexibile.

Petre-Robert Ungureanu și Cezar Cristea menționează: „Lucrarea de față este un proiect didactic de sinteză în acest domeniu de activitate, în care autorii au fost preocupați permanent de găsirea unui echilibru cât mai bun între siguranța agenților, subofițerilor și ofițerilor din teren, eficiența tehnicilor de intervenție și protejarea subiecților asupra cărora se acționează. Deși este un demers care se bazează pe practică, pe ce se poate folosi în activitatea din operativ, în același timp este un studiu de pionierat, fiindcă în țara noastră numărul lucrărilor în acest domeniu este redus cu toate că, în opinia noastră, niciun alt aspect din activitatea lucrătorilor de ordine și siguranță publică nu este atât de sensibil ca cel al folosirii forței și a mijloacelor de constrângere. S-a pornit de la o singură idee pe care s-a construit totul şi a fost urmărită, în mod constant, pe întregul parcurs al întocmirii ei – aceasta este siguranța poliţistului. Un program de pregătire orientat spre siguranță, eficiență și protectivitate nu trebuie să cuprindă doar îmbunătățirea condiției fizice, modalități de utilizare a mijloacelor de intervenție și folosirea armelor de foc. El trebuie să anticipeze crize cât mai provocatoare, cu o dezvoltare rapidă și imprevizibilă, care să solicite luarea rapidă unor decizii critice și acțiuni specializate.“

Petre-Robert Ungureanu – ofițer operativ, cu experiență în domeniul menținerii ordinii și liniștii publice, cadru didactic al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București, în cadrul Catedrei Poliție de Frontieră, disciplina „Tactică de specialitate”, cu o bogată experiență în pregătirea teoretică și practic-aplicativă a polițiștilor, specializat în folosirea forței în misiunile polițienești, dar și autor al unor lucrări de specialitate în domeniu.

Cezar Cristea – ofițer (r) cu peste 30 de ani de experiență operativă, a asigurat pregătirea de luptă la nivel național în cadrul Serviciului pentru Intervenții şi Acțiuni Speciale din Inspectoratul General al Poliției Române. În prezent este profesor-asociat al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București, specialitatea Ordine și Siguranță Publică, disciplina „Tactică specială aplicativă de poliție”. Fost luptător în cadrul Formațiunii pentru Intervenție Antiteroristă, Serviciul Român de Protecție și Pază, Maestru Emerit al Sportului, antrenor de arte marțiale, discipline de luptă și sisteme sportiv-aplicative militare, autor de lucrări în domeniul profesional și sportiv, licențiat în științe ale mișcării, sportului și sănătății.

Carmen Tudorache