Tari ca piatra, iuți ca săgeata

Putere, curaj, determinare, tărie de caracter, antrenament și credința că nimic nu este imposibil atunci când în joc este viața unui om. Sunt trăsăturile esențiale ale plutonierului adjutant Sebastian Scrobotă și ale plutonierului Ioan Popa de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Alba, comandanți de echipaj și alpiniști de intervenție la Detașamentul de Pompieri nr. 1. În același timp, doi oameni minunați, optimiști și încrezători în forțele proprii, mărturiile lor fiind dovada vie a respectului pe care ambii îl acordă neîncetat acestei nobile profesii 

Canionul Râpa Roșie. La prima vedere, poți afirma cu tărie că te afli în Colorado, SUA, sau în Cappadocia, Turcia. În realitate, ești în România, lângă orașul Sebeș din județul Alba. O locație unică, declarată rezervație naturală datorită coloanelor roșii săpate în aproximativ 60 de milioane de ani, un tărâm fermecat, ce ascunde tot felul de povești. Însă uneori mai triste! Dornici de petrecerea timpului liber în natură, un băiat de 14 ani și o fetiță de 11 au mers împreună cu familia în feerica locație. Aflându-se pe un ATV, cei doi copii au suferit un accident, din păcate unul extrem de grav, aceștia răsturnându-se cu mijlocul de transport în uriașa râpă, pereții săi imenși, aproape verticali, lăsând impresia unui monument ancestral. Mai mult decât atât, din cauza pantei mari și a lipsei de vegetație, apa de șiroire, alunecările și prăbușirile au creat un relief aparte, reprezentat prin turnuri, coloane și obeliscuri, ceea ce îi dă un aspect impresionant, dar, în același timp, un mediu extrem de dificil pentru salvatorii de la ISU Alba. Forța, iuțeala și îndemânarea le-au fost puse la grea încercare, însă au dovedit că nimic nu este imposibil!

A fost o misiune cu un grad ridicat de risc. Pentru a putea ajunge la copii a trebuit să coborâm din elicopter. Altă cale de acces nu aveam. Repet, un risc foarte mare și o încărcătură emoțională pe care parcă nu o mai simțisem până atunci. Însă, împreună cu colegii mei, ne-am descurcat foarte bine, ne-am coordonat perfect. Cumva, trebuia să ajungem la ei, mai ales că timpul ne presa. Nu știam cum sunt, dacă mai trăiesc. Printr-o crevasă, am reușit să pătrundem, să-i evaluăm, să-i mobilizăm și apoi să-i scoatem din ghearele morții, pentru ca ulterior să-i dăm pe mâna medicilor. Este aproape imposibil de descris în cuvinte ceea ce simți în astfel de momente. O bucurie de neimaginat! O emoție desăvârșită, când un copilaș te ține de mână și te întreabă:«Poți să mă salvezi?». Dai tot ceea ce este mai bun din tine ca să duci la bun sfârșit misiunea. Pentru mine, una pe care nu o voi uita niciodată”, mărturisește cu emoție vizibilă, dar și cu satisfacție, plutonierul adjutant Sebastian Scrobotă de la ISU Alba.

După aproximativ o lună, perioadă în care au avut nevoie de îngrijiri medicale și recuperare, cei doi copii, însoțiți de familiile lor, au bătut la ușa Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Alba. Nu pentru a cere din nou ajutor, ci pentru a le aduce salvatorilor un tort, în semn de recunoștință pentru dăruirea lor, care de altfel le-a salvat viața, precum și o icoană care stă la loc de cinste în inspectorat.

Un alt pompier, un alt exemplu de determinare… și numai! Purtând în spate, pe umeri și în mâini zeci de kilograme de echipament și „înarmat” cu viteză, rezistență, dar și abilități practice pentru utilizarea furtunului de refulare, ridicarea greutăților și parcurgerea unor obstacole solicitante, plutonierul Ioan Popa de la ISU Alba a câștigat, și în acest an, titlul de „Cel mai puternic pompier din România, atât la categoria general, cât și la cea sub 30 de ani. Importanta competiție,care a reunit peste 100 de salvatori militari din întreaga țară, s-a desfășurat în municipiul Brașov. Extrem de solicitant a fost și concursul „Scări pe Toaca, organizat în Masivul Ceahlău din județul Neamț. Cu determinarea bine-i cunoscută și antrenament istovitor, Ioan a ajuns pe Vf. Toaca.

„Competiția are ca scop dezvoltarea și perfecționarea aptitudinilor și deprinderilor motrice specifice acțiunilor de intervenție în situații de urgență în zonele montane greu accesibile. De asemenea,  aceasta urmărește capacitatea organismului de a susține în timp îndelungat eforturi fizice cu o intensitate maximală, formarea culturii sportive, dar și un stil de viață sănătos”, spune subofițerul de la ISU Alba.

Prima poziție nu îi este deloc străină lui Ioan. Fiind pasionat de judo încă din liceu, plutonierul a ocupat locuri mai mult decât meritorii la evenimentele sportive la care a participat atât în țară, cât și peste graniță. Un alt concurs cu care se mândrește este cel desfășurat în acest an în Germania, unde a obținut titlul de „Cel mai dur pompier”la categoria de vârstă 18-30 de ani. Rezultatele remarcabile obținute  până în prezent  de către plutonierul Ioan Popa sunt o mândrie atât pentru el, cât și pentru marea familie a pompierilor din care face parte. Totodată, acestea îl obligă la alte noi medalii!

Andrei Grigore