Publicat pe Categorii Jandarmi

O sărbătoare pentru minte și suflet

Experiența celor 10 ani de organizare a Simpozionului Național „Valențe (in)formative ale comunicării”, dar și entuziasmul cu totul aparte al inimoasei echipe a Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani, gazda evenimentului, au făcut ca ediția din acest an să fie o experiență deosebită, ce va rămâne pentru mult timp atât în mintea, cât și în sufletul celor care au avut privilegiul de a fi, pentru două zile, oaspeți la Drăgășani

Activitatea și-a propus să valorizeze rolul comunicării în configurarea realității sociale și să construiască un spațiu al dialogului dedicat tuturor celor prezenți: reprezentanți ai instituțiilor de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne: Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina, Școala de Agenți de Poliție de Frontieră „Avram Iancu” Oradea, Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni și ai unor instituții de învățământ postliceal ale Ministerului Apărării Naționale”, a subliniat inițiatorul proiectului, colonel Sorin Drăgușin, șeful Catedrei de pregătire socio-umană și limbi străine a Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani.

Organizat pe mai multe secțiuni, evenimentul a debutat cu o sesiune de comunicări științifice, în cadrul căreia reprezentanți ai mediului academic – prof. univ. dr. Cristina Gavriluță și prof. univ. dr. Nicu Gavriluță de la Universitatea „Al. I. Cuza” Iași, conf. univ. dr. Alba Iulia Popescu de la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” și lector univ. dr. Constantin Crăițoiu de la Universitatea din Craiova, au captat auditoriul cu prelegeri deosebit de interesante, ce au dat startul dezbaterilor subsumate temelor principale simpozionului: „Natura umană și configurarea viitorului” și Este comportamentul drept, moral doar consecința fricii de sancțiune?”.

În acest context a fost adus în discuție impactul tehnologiilor care se profilează a fi tot mai intruzive în viața noastră. Fără a se emite sentințe categorice, s-a profilat concluzia unui viitor în care tehnologiile, inteligența artificială nu sunt, dar pot deveni un pericol în lipsa unei dimensiuni etice specifice umanului. O lume în care vor fi mai multe procesoare decât creiere va fi o lume altfel, inclusiv din perspectiva a ceea ce va însemna ordinea și siguranța publică, este o altă concluzie a discuțiilor.

Sesiunea de comunicări a fost îmbogățită de lucrările și studiile elaborate de specialiștii din cadrul instituțiilor de formare ale MAI, prezentări deosebite care au valorificat formarea științifică și experiența didactică a vorbitorilor: colonel Liliana Rusu din partea Școlii Militară de Subofițeri Jandarmi Fălticeni, inspector de poliție Paula Brica, de la Școala de Agenți de Poliție Câmpina, inspector principal de poliție Petruța Neag, de la Școala de Agenți de Poliție de Frontieră Oradea și colonel Sorin Drăgușin, de la Școala Militară de Subofițeri Jandarmi Drăgășani.

Cea de-a doua zi a simpozionului a fost dedicată secțiunii de creație, care s-a adresat elevilor și studenților. Aceștia au prezentat diverse produse de comunicare, originale și inedite, concepute pentru a promova mesaje educative, comportamente dezirabile social ori pentru a sancționa faptele antisociale. Astfel, prin creație literară – eseu, proză scurtă, epigramă, arte vizuale – fotografie, grafică sau film de scurt  metraj, elevii și studenții participanți și-au împărtășit viziunea, ideile, opiniile și sentimentele, impresionând prin profunzimea și prospețimea gândului, spiritul sprinten, prin sensibilitate și prin zborul surprinzător al imaginației.

Toate creațiile care s-au remarcat au fost premiate și prezentate în plen, permițându-le tuturor celor prezenți să aprecieze atât rigoarea științifică, limpezimea raționamentului analitic, cât și umanismul, sensibilitatea ori poezia din sufletul unor tineri care tocmai au schimbat blugii cu uniforma militară și nonconformismul tinereții cu rigoarea vieții militare.

Și pentru că vorbim de tineri, nu se putea imagina un eveniment reușit fără seara de socializare, în care gazdele au organizat un foc de tabără, în jurul căruia s-a cântat, s-au spus povești, s-a râs și s-au legat prietenii.

În atmosfera relaxată de final, înainte de a pleca casă, câțiva dintre participanți își împărtășesc impresiile, care merită consemnate, ca un veritabil feed-back al întregului eveniment. Studentul fruntaș Acatriei Teodor Nicolae, de la Facultatea de Jandarmi din cadrul Academiei de Poliție, mărturisește că a dorit foarte mult să participe la simpozionul organizat de Școala de la Drăgășani fiind interesat de una dintre temele propuse, care l-a provocat să analizeze ipoteza că moralitatea poate fi o consecință a fricii de sancțiune. Și a făcut-o atât de pertinent și convingător, încât lucrarea lui a fost răsplătită cu locul I la secțiunea eseu științific. Apreciază, totodată, și faptul că a întâlnit elevi de la toate școlile MAI și de la școli ale MApN, cu care a putut interacționa, că au făcut schimb de experiență și au discutat despre libertate și constrângere în sistemul militar. Colega lui, Crișan Sara Vanesa, premiată și ea, este la a doua prezență cu lucrări la secțiunea dedicată fotografiei, pasionată fiind de această artă. „Nu am mai participat până acum la o activitate de felul acesteia. O experiență unică!”, s-a confesat Ene Dan Ionuț, elev al Școlii de pregătire a Agenților de Frontieră Oradea, iar Vintilescu Vivian, elev la aceeași școală, a apreciat ineditul activităților la care a participat și primirea foarte călduroasă.

Inspectorii principali de poliție Brica Paula și Mierliță Iulia, ambele reprezentante ale corpului profesoral de la Școala de Agenți de Poliție Câmpina, au caracterizat atmosfera în care s-au desfășurat activitățile formale, dar și cele informale, cu ajutorul cuvintelor inovație, perspective, dezvoltare, bucurie, camaraderie. „Relațiile  profesionale, pe lângă cele de prietenie care s-au creat pe durata derulării simpozionului, vor facilita colaborarea din cadrul structurilor noastre. Activitatea instituțiilor din sistemul de ordine și siguranță publică presupune munca în echipă,  proximitate,  profesionalism, încredere,  valori  și emoții pe care acest eveniment le-a îmbinat într-o simbioză perfectă”, au conchis polițistele.

Bucuria de a fi luat parte la această experiență propusă de Școala de la Drăgășani este, în esență, bucuria simplă de a fi împreună și de a împărtăși celorlalți din ceea ce știi, ce crezi ori ce simți. Lucruri simple pe care astăzi ne este tot mai greu să le mai găsim pentru că, după cum atrăgea atenția și colonelul Sorin Drăgușin, într-o intervenție a sa din timpul simpozionului: „Trăim într-o lume în care avem mai multe mijloace de comunicare ca oricând, dar care ea este, în mod paradoxal, o lume în care nicicând nu am comunicat mai puțin. De aceea, îmblânzirea viitorului va fi pentru noi toți adevărata provocare pentru că, așa cum se spune, viitorul este locul unde ne vom petrece restul vieții”.

Mihaela Mărtescu