„ULTIMUL MOHICAN”

Este unul dintre cei mai experimentați pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Bistrița-Năsăud. După mai bine de un sfert de veac de când a intrat în rândurile salvatorilor, plutonierul adjutant șef Dănuț Irimieș poate spune că le-a văzut pe toate. Chiar dacă are o profesie extrem de solicitantă și periculoasă, nicio clipă nu a pus la îndoială alegerea făcută

Anii de experiență și-au spus de multe ori cuvântul în misiunile la care a participat, iar colegii lui au încredere deplină în deciziile pe care le ia. Plutonierul adjutant șef Dănuț Irimieș sau „Meșu”, cum îi spun toți, este șef gardă intervenție-stingere la Detașamentul de Pompieri Bistrița. Ceilalți salvatori îi cer mereu sfatul, și nu numai în ceea ce privește activitatea profesională. „Pot spune că sunt «ultimul mohican»! Am cea mai mare vechime dintre colegii mei. Avem o relație foarte bună, atât în timpul serviciului cât și în afara acestuia. Mă ascultă și au încredere în mine. Întotdeauna suntem o echipă! În timpul intervențiilor sunt mereu cu ochii pe ei pentru a nu păți ceva și îi coordonez fără a-i pune în pericol, pentru că nu trebuie să mai existe o victimă în plus!”, spune Dănuț Irimieș.

A participat la sute de misiuni și știe că indiferent de ceea ce se întâmplă, trebuie să-și păstreze sângele rece. Uneori însă este extrem de dificil… „Am intervenit la multe accidente, unele dintre ele foarte grave! În urmă cu câțiva ani, în localitatea Viișoara, cinci adolescenți au decedat după ce mașina în care se aflau a fost lovită de un tren. Am fost comandant de intervenție… Suntem oameni! Mă impresionează cazurile în care sunt implicați copii! Acolo nu poți să rămâi rece… Nu avem cum să fim indiferenți, însă trebuie să ne facem treaba!”, mărturisește pompierul.

Înainte de intrarea în tură, fiica lui, în vârstă de 14 ani, îi spune de fiecare dată „Să ai grijă de tine!”. Fata este încântată de profesia tatălui său și în fiecare zi îl roagă să-i povestească despre intervențiile la care a fost. „Familia mea nu se sperie atunci când merg la muncă. Îmi spun doar să am grijă de mine. Chiar dacă la intervenții mergi, dar nu știi dacă te întorci, eu nu am gândit niciodată așa! Plecăm toți, ne întoarcem toți!”, punctează salvatorul.

Misiunile sunt de multe ori epuizante fizic și psihic. Uneori, pentru stingerea incendiilor este nevoie de ore în șir de muncă în echipă, răbdare și nervi tari. „Am fost solicitați pentru stingerea unui incendiu puternic ce izbucnise la o pensiune cu peste 20 de camere din Pasul Tihuța. Urma să fie inaugurată a doua zi… Eram în vârful muntelui, era noapte! Am fost nevoiți să coborâm de multe ori pentru a alimenta autospeciala cu apă. A fost o intervenție dificilă, care a durat în jur de 14 ore! Din fericire, nu au fost victime!”, rememorează Dănuț Irimieș.

Crede cu tărie că nu poți fi pompier dacă nu ai curaj, dăruire, pasiune, devotament și ambiție. Îi place ceea ce face și nu și-ar dori să facă altceva, cu toate că au trecut mulți ani de când a depus jurământul militar.

„Nu am niciun regret! Au fost 26 de ani foarte frumoși! Mi-a plăcut foarte mult și îmi place în continuare ceea ce fac! Dacă ar fi să o iau de la capăt, aș alege același drum! Pe cei care doresc să urmeze această profesie îi sfătuiesc să-și dea tot interesul pentru că urmează o carieră extrem de grea, complexă, dar foarte frumoasă!”, mai spune valorosul pompier.

Natalia Traicu