POMPIERUL IULIAN ROTARIU, DIN NOU CAMPION MONDIAL

După o cursă extremă de anduranță, în care limitele umane au fost de multe ori depășite, plutonierul adjutant Iulian Rotariu de la ISU Botoșani a câștigat fără drept de apel „Ultra Bolivia Race”, stabilind și un nou record al competiției.  A fost cel mai dificil ultramaraton la care a participat, însă nu s-a gândit o clipă să renunțe! Nici distanța de 220 de kilometri, nici diferențele mari de temperatură ce depășeau 30 de grade Celsius, nici altitudinea de peste 4.000 de metri ori epuizarea fizică și psihică nu l-au împiedicat să-i depășească pe unii dintre cei mai puternici utramaratoniști din lume

În urmă cu 13 ani, a început să alerge în jurul spitalului în care băiețelul lui, David, în vârstă de trei anișori pe atunci, era supus unei operații pe inimă… A realizat chinul prin care trec zi de zi micuții greu încercați și părinții acestora și a decis să participe la cursele de ultramaraton pentru ei. Și de atunci nu s-a mai oprit! A purtat drapelul României în toate competițiile la care a participat și a alergat necontenit, nu pentru bani sau faimă, ci doar pentru a susține cauza nobilă a Asociației Părinților Copiilor cu Autism din Botoșani.

După ce a câștigat întrecerile internaționale „The Track” din Australia, „Ultra Africa Race” din Mozambic și „Ultra Asia Race” din Vietnam, a venit și rândul ultramaratonului din Anzii Cordilieri, „Ultra Bolivia Race”, organizat de Canal Aventure. Este obișnuit să-și depășească limitele și nimic nu-i stă în cale pentru a-și duce la bun sfârșit misiunea de suflet. „În Australia, totul în jur era carbonizat din cauza incendiilor masive! A fost foarte greu să mă orientez. M-am rătăcit și mai aveam doar 200 de mililitri de apă, rația de urgență! Când ești primul, este și mai dificil pentru că nu ai urmele celorlalți concurenți. Însă am reușit să ajung la final primul și chiar să stabilesc un nou record! În Mozambic, căldura era insuportabilă! Te simțeai ca la saună, aveai senzația că te prăbușești! În timpul cursei „Ultra Asia Race”, m-am rătăcit în jungla vietnameză, dar am reușit să termin primul! Toate au fost curse extreme, în zone extraordinar de grele, însă „Ultra Bolivia Race” a fost cel mai greu concurs de anduranță la care am participat!”, spune salvatorul botoșănean.

După ce s-a impus în toate cele șapte etape ale competiției din Bolivia, Iulian Rotariu a câștigat detașat ultramaratonul, reușind să se impună fără drept de apel în fața celorlalți participanți cu un timp total de 23 de ore, 32 de minute şi 30 secunde. Astfel, pompierul român din Botoșani a devenit, pentru a patra oară, campion mondial! Ba, mai mult! Iulian a reușit să doboare și recordul competiției, obţinând un timp cu o oră, 32 de minute și 17 secunde mai bun decât câştigătorul din anul 2018. „Să alergi cu rucsacul în spate de peste nouă kilograme, la mai bine de 4.000 de metri altitudine, unde lipsa de oxigen este cumplită, nu este deloc ușor! Aveam saturația oxigenului sub 70 la sută! Eram ars pe față, nu-mi mai simțeam buzele! Diferența de fus orar de nouă ore, temperaturile care scădeau de la plus 30 de grade Celsius ziua, la minus două grade noaptea, vântul… Toate au îngreunat și mai mult competiția, însă a meritat!”, povestește Iulian Rotariu. Chiar dacă s-a aflat la peste 11.000 de kilometri distanță, pe tot parcursul competiției a știut că românii sunt alături de el și îl susțin. „Am simțit fiecare îmbrățișare și am auzit fiecare rugăciune!”, mărturisește pompierul.

La întoarcerea în țară, utramaratonistul nostru a fost așteptat ca un adevărat campion. Prieteni, colegi de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Judeţului Botoşani, toți l-au felicitat pentru ceea ce a reușit să facă în această cursă extrem de dificilă. Chiar dacă a terminat pe primul loc „Ultra Bolivia Race”, pompierul cu suflet mare de la ISU Botoșani consideră că nu el este adevăratul campion. „Nu am câștigat eu, ci copiii cu autism din Botoșani! Pentru ei am terminat competiția! Eu am ajuns la final, însă acești copii nu termină niciodată cursa! Măcar atât să fac pentru ei!”, mai spune emoționat Iulian.

Natalia Traicu