Publicat pe Categorii Jandarmi

Post nou… și deja cu ecou

Numărul mare de apeluri de urgență efectuate în ultimii doi ani prin 112 de către turiștii accidentați sau rătăciți prin Munții Banatului a impus înființarea unui nou post montan de jandarmi în zonă. Astfel, încă din primele zile ale anului, militarii de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Caraș-Severin sunt la datorie în stațiunea Muntele Mic și pe traseele turistice din apropiere, pentru menținerea ordinii publice, dar și căutarea și salvarea persoanelor aflate în dificultate .

Pe itinerariul parcurs de la Caransebeș la Valea Craiu, vizitatorii întâlnesc nenumărate obiective turistice. Poiana Narciselor de la Zervești unde anual, în luna mai, se organizează serbări câmpenești, sau ruinele turnului de la Ruieni, fortificația medievală, cunoscută sub numele de Turnul lui Ovid, sunt doar câteva dintre principalele atracții. Este începutul unei călătorii către o zonă de poveste. De la Valea Craiu către stațiunea Muntele Mic există o linie de telescaun cu o lungime de peste trei kilometri și o diferență de nivel de aproape 800 de metri, cel mai lung traseu de acest tip din țară.

Stațiunea Muntele Mic, cunoscută ca și „Perla Banatului”, oferă numeroase și impresionante atracții turistice atât vara, dar mai ales pe timp de iarnă. În anotimpul rece, pantele muntelui se transformă în pârtii de schi cu diferite nivele de dificultate. Unele, doar pentru cei experimentați. Un adevărat domeniu schiabil. Zăpada, care ține uneori și șase luni pe an, are o grosime medie de un metru și conferă zonei un veritabil punct de atracție pentru împătimiții sporturilor de iarnă dar, în același timp, și riscuri majore de accidentări sau rătăciri pentru aventurieri. Și nu puțini la număr.

Un gest firesc, după declararea stațiunii Muntele Mic de interes național, a fost emiterea în luna august a anului trecut, a ordinului ministrului Afacerilor Interne de înființare a Postului de Jandarmi Montan Muntele Mic. „Printre atribuțiile curente ale jandarmilor montani se regăsesc menținerea ordinii publice în stațiune și în împrejurări, pe traseele turistice, pe pârtiile de schi, sanie și celelalte zone de agrement, căutarea și descoperirea persoanelor aflate în dificultate în zona montană, precum și soluționarea operativă a apelurilor primite prin sistemul unic de urgență 112”, a spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Caraș-Severin, plutonier adjutant Marius Săndulescu.

Deoarece zona pe care subofițerii de la IJJ Caraș-Severin o acoperă în stațiunea Muntele Mic și pe traseele turistice din împrejurimi este una extrem de dificilă, cu teren accidentat, iar iarna cu munți de zăpadă, noul post montan de jandarmi dispune de un autoturism de teren Duster cu șenile. „Autospeciala va crește mobilitatea efectivelor postului atunci când vor acorda sprijin turiștilor care vor avea nevoie. Practic, se vor putea deplasa mult mai repede pe teren accidentat cu zăpadă sau noroi”, a mai spus Marius Săndulescu.

Sistemul de şenile este produs în România, iar cu o astfel de autospecială intervenţiile pe munte vor fi mai rapide chiar şi în cele mai dificile condiţii meteorologice. Autovehiculul șenilat face parte dintr-un program de cercetare-dezvoltare al Jandarmeriei Române, care caută continuu soluţii pentru îmbunătățirea tehnicii de intervenție. Roțile de rulaj ale unei asemenea mașini de teren pot fi înlocuite cu șenile în mai puțin de o oră.

„Zâmbete pe schiuri”. Bucurie, voie bună, jocuri și animație. Aceasta este atmosfera pe care o găsești în stațiunea Muntele Mic. Turiști de toate vârstele, împătimiți ai schiului, copii la săniuș, toți veniți să-și petreacă timpul liber într-una dintre cele mai frumoase destinații de vacanță din România. Din mulțimea de tineri prezenți în stațiune, nimeni nu și-a dat seama că printre ei sunt și 19 copii cu anumite dizabilități. Plini de ambiție, aceștia au dovedit din plin că își pot depăși limitele. „Zâmbete pe schiuri” este un proiect organizat de către Asociația „Muntele Mic Extrem”, care s-a născut din dorința de a integra în societate copiii cu nevoi speciale. Cei mici au fost întâmpinați pe pârtie de către jandarmii montani de la noul post din Muntele Mic și au fost ochi și urechi la exercițiul prezentat de către plutonierul Cristian Breșca alături de „partenerul” său cu blană. „Toți cei 19 copii au avut posibilitatea să se joace cu câinele, să-l hrănească și chiar au participat activ la un exercițiu de căutare-salvare a unei persoane rătăcite și care avea nevoie de prim-ajutor. Alături de voluntarii asociației, colegul nostru a participat și la lecția de schi, reușind să aducă zâmbetul pe buze tinerilor și chiar să-i învețe să schieze, a spus, cu bucurie în suflet, purtătorul de cuvânt de la Inspectoratul pentru Jandarmi Județean Caraș-Severin.

Andrei Grigore