Tenacitate și ambiție

Un adevărat model pentru generația ei, Andreea Vlădeanu este o tânără extrem de inteligentă, curajoasă și cu o voință de fier. Aflată la vârsta majoratului, a reușit să demonstreze că niciodată nu este prea devreme să lupți împotriva criminalității. În urmă cu trei ani, s-a oferit ca voluntar în Poliția Metropolitană din Londra. Implicarea ei nu a trecut neobservată, anul acesta fiind desemnată „cadetul anului”.

Nerăbdătoare să-și sincronizeze ceasul cu renumitul orologiu Big-Ben, în urmă cu patru ani își făcea bagajele pentru a începe o nouă viață în Marea Britanie, alături de tatăl ei. Nu a uitat să-și „împacheteze” și o mulțime de vise… Ajunsă în Regatul Unit, Andreea s-a izbit de bariera limbajului. Nu s-a lăsat descurajată însă. Pentru a vorbi cât mai bine limba lui Shakespeare, a căutat soluții. Destinul a făcut ca într-o zi să vadă o postare pe internet despre cadeți. Întotdeauna a îndrăgit haina militară, dragoste moștenită de la tatăl ei. A înțeles imediat că acesta este drumul pe care trebuie să-l urmeze și a decis să devină cadet la Poliția Metropolitană. „Mereu mi-a plăcut uniforma! Tatăl meu a fost în armată și de mică am fost obișnuită cu disciplina militară! După ce am văzut un film despre cadeți, mi-am dorit să devin și eu unul dintre ei. Ești mereu în mișcare și este exact ceea ce îmi doresc: să fac tot timpul lucruri noi, spontane! În aproape doi ani, am peste 400 de ore de voluntariat. Una dintre cele mai cunoscute acțiuni în rândul cadeților este «Operation Sceptre». A fost înființată acum câțiva ani pentru a identifica locuri cu risc sau expunere majoră la violență. Cel mai important este că vrem să asigurăm oamenii de prezența și munca noastră, astfel încât aceștia să se simtă în siguranță. O contribuție importantă a acestei operațiuni o au cadeții juniori. Aceștia sunt antrenați să meargă în magazine pentru a încerca să cumpere produse restricționate minorilor sub 16 ani, cum ar fi alcoolul, tutunul sau armele periculoase. Dacă juniorii obțin aceste produse, vânzătorii sau deținătorii afacerilor sunt arestați imediat sau li se retrage licența de vânzător.”

Andreea este acum unul dintre cei mai apreciați cadeți ai Poliției Metropolitane din Londra. Coordonează o echipă de 40 de tineri, și ei la fel de dornici să lupte împotriva fenomenului infracțional. În semn de recunoaştere a devotamentului, tânăra din Rădăuți a fost desemnată de către Poliția Metropolitană „cadetul anului”.  În urmă cu doi ani, aceasta a fost premiată și de Fundația Jack Petchey pentru implicarea în programul Newham Volontary Police Cadets

Este acum studentă la una dintre cele mai prestigioase universități din capitala britanică și are planuri mărețe de viitor. „Mă bucur să fac parte dintr-o generație atât de creativă! Visul meu este să devin Detective Inspector în Poliția Metropolitană, dar viața este imprevizibilă! Îmi place să mă întreb ce urmează…”, mai spune Andreea.

Și are doar 18 ani… 

▪ Natalia TRAICU