Să acordăm prioritate vieții!

O țară sigură din perspectiva traficului rutier constituie scopul proiectului „Educație Rutieră – Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră”, demarat încă de anul trecut de către Poliția Română. Viteza excesivă, neacordarea priorității de trecere, folosirea telefonului mobil, alcoolul, drogurile, dar și indisciplina pietonilor sunt printre principalele cauze de producere a evenimentelor rutiere extrem de grave, soldate de multe ori cu pierderea de vieți omenești. Campaniile naționale de informare și prevenire derulate de către specialiștii de la Rutieră sunt menite să înscrie România în graficul comun stabilit de statele membre ale Uniunii Europene, de reducere a numărului de persoane decedate sau rănite grav în accidente auto

Totul începe cu o întrebare: ce este siguranța rutieră? Definițiile, conceptele, metodele și măsurile utilizate pentru evitarea pericolului pe șosea spun că toți utilizatorii de drum, șoferi, motocicliști, bicicliști, inclusiv pietoni au datoria de a împiedica uciderea sau rănirea participanților la trafic. Cea mai utilizată formă de transport pe glob, automobilul, este și cea mai periculoasă. Statisticile sunt crude! Cu toate acestea, viața ne-a învățat că nu vom renunța la mașini și nici nu se poate impune acest lucru. Tot ceea ce putem face este ca noi toți să îmbunătățim siguranța rutieră. Toate cifrele arată că accidentele, prin numărul de victime, de răniți, dar și pagubele materiale produse, pot fi catalogate dezastre umanitare. Dacă cutremurele sau inundațiile nu pot fi prevenite, siguranța rutieră poate deveni un element-cheie în limitarea acestei situații deosebit de grave.

Proiectul „Educație Rutieră – Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră”, care se desfășoară pe parcursul a 36 de luni (1 iulie 2020 – 30 iunie 2023), are ca obiectiv general creșterea gradului de siguranță rutieră prin modelarea comportamentului cetățenilor și responsabilizarea lor, în calitate de utilizatori ai drumului, indiferent de categoria de participanți la trafic din care fac parte. Prin intermediul proiectului derulat de către Poliția Română, vor fi organizate șase campanii naționale media de informare și peste 130 de activități preventiv-educative „față în față”. Campaniile vizează conștientizarea tuturor participanților la trafic cu privire la principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave produse în ultimii ani, în România, precum viteza excesivă, indisciplina pietonilor și neacordarea priorității de trecere, dar și alte cauze, respectiv folosirea telefonului mobil, consumul de alcool și substanțele stupefiante. Activitățile educativ-preventive interactive se vor realiza prin interacțiunea directă a polițistului rutier cu grupul țintă. De asemenea, caravanele educative, folosite cu succes în mai multe state europene, reprezintă un mod de comunicare.

De la demararea proiectului și până în prezent, au fost achiziționate elementele de vizibilitate privind publicitatea sa, a fost semnat contractul de furnizare pentru 45 de laboratoare mobile de educație rutieră, au fost demarate procedurile pentru achiziționarea caravanei educaționale și au fost cumpărate materiale ce vor face parte din dotarea convoiului. Totodată, în ultima săptămână a lunii octombrie a fost lansată prima dintre cele șase campanii națio-nale de informare, următoarele aflându-se în procedură de achiziție.

Mesajul primei campanii, planificată a se derula până la data de 24 octombrie, se va regăsi în cele 750 de panouri de afișaj stradal, 600 de difuzări de spoturi la radio și minimum 3.500 de spoturi la TV.

Proiectul derulat de către Inspectoratul General al Poliției Române, în calitate de beneficiar, este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

▪ Andrei Grigore