Mesagerul jandarmilor argeșeni

Pe lângă misiunile specifice de menținere a ordinii și siguranței publice ori activitățile preventive la care participă frecvent, plutonierul adjutant Stelian Oproiu de la Detașamentul 1 Jandarmi Mobil al IJJ Argeș își rupe din puținul timp liber pentru a se dedica unor proiecte caritabile. Deși este un munte de om, firea lui caldă și inima mare l-au făcut să fie unul dintre cei mai iubiți și apreciați militari în bleu-jandarm

Stelian de la Jandarmerie”, cum îl numesc cei mici, este mereu prezent, oriunde este nevoie de el. Și de fiecare dată pune suflet în tot ceea ce face. Adeseori îl găsești în mijlocul copiilor sau persoanelor vârstnice, desfășurând activități preventive, fiind un adevărat mesager al Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș. Destinul a făcut ca subofițerul să fie omul potrivit la locul potrivit. Se afla într-o misiune de patrulare în incinta unui liceu din Pitești când… „Veniți repede, vă rugăm! I s-a făcut rău unei colege!”, strigau copiii panicați, indicându-i jandarmului clasa în care se afla fata. Eleva de clasa a IX-a zăcea pe un scaun, mai mult inconștientă. I se făcuse rău după ce băuse mai multe cutii cu energizante. „Nu se mai putea comunica cu ea. Își revenea puțin, apoi leșina iar… I-am acordat primul ajutor. Am urmat astfel de cursuri și știam ce este de făcut. Colegii s-au speriat foarte tare, iar unora dintre ei și li s-a făcut și lor rău. Am stat cu ea până la sosirea echipajului de pe ambulanță, fiind transportată la spital. M-am interesat ulterior de starea ei și am aflat că este bine. La scurt timp, am revenit la liceu. M-a recunoscut și mi-a sărit în brațe, mulțumindu-mi pentru că am ajutat-o”, povestește emoționat Stelian.

Jandarmul argeșean este tatăl unei fetițe în vârstă de 9 ani, „lumina ochilor” lui, după cum mărturisește. Și știe cât de mult înseamnă un copil pentru părinți și câtă nevoie au cei mici de noi. „Particip la activități preventive în grădinițe, școli, licee, dar și cluburi de pensionari. Dacă nu le captezi imediat atenția, îi pierzi. Trebuie să găsești metode de a-i atrage, să mergi pe emoție. Trebuie să ne adaptăm societății civile. Este deosebit de frumos să poți să asculți. Copiii sunt oglinda noastră! Au nevoie să fie auziți. Una dintre eleve mi-a mărturisit că părinții ei nu au timp de ea și a fost uneori invidioasă pe colega ei, care petrecea mult timp cu familia. Însă în ziua în care am fost la ei, mi-a spus că s-a simțit ca și prietena ei, ascultată… Copiii sunt extrem de curioși și trebuie să ai un bagaj solid de cunoștințe pentru a le putea răspunde. Le explic diferențele dintre a fi delincvent juvenil și a fi cuminte, ce ar însemna pentru ei, dar și pentru familiile lor. Le vorbesc despre bullying, droguri, trafic de persoane… Multe activități preventive le facem împreună cu alte instituții, cum ar fi Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Agenția Națională Antidrog, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Adeseori mergem la un centru pentru copiii cu handicap din Pitești. S-au atașat de noi, și noi de ei. Încercăm să îi ajutăm cum putem. Sunt micuți care au probleme grave…”, spune mesagerul jandarmilor argeșeni.

Alături de colegii săi de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Argeș, plutonierul adjutant Stelian Oproiu s-a implicat în diferite activități caritabile pentru a face mici bucurii unor familii nevoiașe. Nu au fost singuri, însă. Li s-au alăturat și mulți elevi dornici să ajute, avându-l drept exemplu pe inimosul jandarm.

Mă bucur când adorm cu gândul că am făcut un bine! Când știu că am oferit ceva celor din jurul meu și nu a trecut o zi degeaba…”, mai spune Stelian.

Natalia Traicu