Publicat pe Categorii Campanii

„Îndrăznește să vorbești!”

Bullying-ul pare să fie încă o problemă insuficient conștientizată în societatea românească și poate un subiect incomod. În ultima vreme, din ce în ce mai mulți copii se luptă cu acest fenomen. Indiferent că se întâmplă în curtea școlii, în clase, pe internet sau în comunitatea locală, agresiunile fizice sau verbale provoacă răni greu de vindecat. Pentru a veni în sprijinul celor vulnerabili, polițiștii gorjeni, în parteneriat cu Direcția pentru Protecția Copilului, Inspectoratul Școlar, dar și cu alte instituții din județ, au demarat o campanie menită să reducă actele de violență în rândurile elevilor.

Teribilismul şi iresponsabilitatea, conflictele de orice fel, creșterea situațiilor de abandon școlar a unor elevi cunoscuți cu un comportament deviant sau preocupări antisociale, lipsa activităților utile ori nesupravegherea copiilor se regăsesc printre cauzele specifice delincvenței juvenile. Prin elaborarea unui sistem de monitorizare a comportamentului victimelor actelor de bullying şi a interacţiunii cu autorii agresiunilor ori cu alţi elevi se urmărește identificarea problemelor cu care aceștia se confruntă şi găsirea unor soluţii adecvate, printr-o acţiune comună şi coerentă a părţilor implicate.

Instituțiile abilitate analizează periodic actele de violenţă în care sunt implicați copiii, mai ales în mediul şcolar. Ţinând cont de faptul că în procesul de educaţie sunt implicaţi mai mulţi factori – familie, şcoală, autorităţi, mass-media – măsurile stabilite îşi propun realizarea unor activităţi concrete, desfăşurate în colaborare cu organizații guvernamentale şi neguvernamentale, cu atribuţii sau preocupări în domeniul prevenirii delivenţei juvenile, precum şi prin angrenarea nemijlocită a elevilor şi a familiilor acestora în activităţi educativ-preventive. Se urmărește astfel cunoaşterea problemelor şi identificarea unor soluţii adecvate prin acțiuni concrete.

De multe ori, le este frică să vorbească despre agresiunile la care sunt supuși sau la care sunt martori… De multe ori, le este rușine să vorbească despre problemele cu care se confruntă… Din aceste motive, foarte mulți elevi aleg să ascundă ceea ce li se întâmplă sau scenele la care asistă neputincioși.

„Îndrăznește să vorbești!”, mesajul scris pe cele peste 200 de cutii ale elevului amplasate în toate unitățile de învățământ din județul Gorj, își dorește să-i încurajeze pe cei care sunt victime ale agresiunilor fizice sau verbale ori au cunoștință despre producerea unor fapte antisociale să sesizeze aceste aspecte. Campania inedită împotriva bullying-ului a fost demarată de către polițiștii gorjeni, în acest proiect fiind angrenate toate instituțiile din județ. „Inspectoratul de Poliție al Județului Gorj se simte onorat să facă parte din acest parteneriat, un proiect care s-a realizat și ca urmare a unor analize efectuate pe fiecare caz în parte în ceea ce privește cazurile de bullying apărute în mass-media. Cele trei componente, școală-Poliție-părinți, sunt definitorii în dezvoltarea fiecărui minor, care va putea să relaționeze mai ușor și să contribuie la acțiunile noastre viitoare prin «Cutia elevului», care va fi amplasată în fiecare unitate de învățământ. Suntem convinși că prin acțiunile noastre prezente avem posibilitatea să asigurăm fiecărui copil de astăzi șansa de a deveni un adult responsabil al comunității de mâine”, a precizat comisarul-șef de poliție Dumitru Decebal Drăghiea, inspectorul șef al IPJ Gorj.

Prin această modalitate simplă, cei vulnerabili pot cere ajutorul oamenilor legii. Chiar și biletele anonime din „Cutia elevului” sunt foarte importante, pentru că pot oferi informații despre acest gen de fapte care se întâmplă în unitățile de învățământ sau în afara acestora, ajutând autoritățile abilitate să ia măsurile ce se impun. Totodată, pentru a sesiza astfel de abuzuri, minorii au la dispoziție și numărul de telefon 0253/983, apelul fiind preluat de către un reprezentant al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Gorj.

Implicați în campanie au fost și câțiva elevi, care au dorit să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că violența nu are ce căuta în școală.

Natalia Traicu

Pigui Puiu-Ionuţ (IPJ Gorj)