Înclinații cultural-istorice, dincolo de uniformă

Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne a fost gazda unei noi ediții a Târgului Internațional al Colecționarilor din Ministerele de Interne „ROCOP 2021”. Evenimentul a devenit o tradiție în această locație, care aduce un plus de valoare expoziției, existând o conexiune perfectă între tematica târgului și Centrul Cultural

Este singurul târg din România dedicat colecționarilor de obiecte sau înscrisuri ce au legătură cu activitatea Ministerului Afacerilor Interne: insigne, embleme, vehicule istorice, uniforme, harnașamente, medalii, caschete, documente, publicații, girofare, mijloace de avertizare sonoră, cătușe, documente de identitate vechi, plăcuțe de înmatriculare, machete de mașini de poliție, timbre, autospeciale retro și… orice MAI au colecționarii din Interne pe acasă! Ca de fiecare dată, alături de Asociația ROCOP la eforturile de organizare ale târgului s-au raliat IPA – Regiunea 1 București și Secția Națională, Asociația Tradiții Ostășești, Asociația Tradiția Militară, Retromobil Club România, Muzeul Poliției Române, Muzeul Pompierilor și Asociația Polițiștilor și Jandarmilor Veterani din Teatrele de Operații. De altfel, lunga colaborare cu Retromobil Club România s-a materializat anul acesta într-un eveniment mixt, fiind expuse pentru prima dată mai multe colecții ale membrilor RCR din cadrul Secției „1B” (a colecționarilor de numere de înmatriculare a cărei denumire face referire la primul sistem de identificare a autovehiculelor, din anul 1900, primul număr fiind atribuit inginerului și exploratorului român Bazil G. Assan).

Târgul a fost organizat sub forma mai multor „ateliere”, în funcție de activitatea propusă. Au fost expuse autovehicule de epocă, fie originale, fie replici, ale celor utilizate de către structurile MAI în ultimii 50 de ani și, după cum a punctat unul dintre participanți, „de la comisarul Moldovan, la Dacia Logan”. Peisajul istoric a fost completat de mai mulți membri ai Asociației Tradiții Ostășești în uniforme de epocă ale MAI. Expoziția a fost deschisă publicului larg, iar participanții și-au etalat cele mai valoroase și spectaculoase piese din colecțiile personale. Și nu este o simplă expunere a colecțiilor, ci o reală competiție. Dacă în mod normal participanții concurau pentru Trofeul „IPA-ROCOP”, acordat celei mai valoroase colecții, stabilită de către un juriu exigent și cu multă experiență în domeniu, având în vedere condițiile speciale determinate de pandemie, s-a decis suspendarea acestei activități, mizându-se exclusiv pe expunerea colecțiilor. Totodată, a fost asigurat și un spațiu dedicat schimburilor și socializării între colecționari, unde au avut acces și vizitatorii, îndemnați de interes ori curiozitate.

De obicei, alături de colecționarii români, care acoperă aproape întreg arealul geografic al țării noastre, participă colegi de hobby și din alte țări. Însă, tot din cauza pandemiei, la această ediție s-a alăturat doar un colecționar din SUA, pensionar NYPD. De apreciat eforturile colegilor pentru a participa și expune colecțiile personale.


Obiectivul principal al târgului este de a coagula comunitatea de colecționari din MAI, mulți neștiind că există și alți colegi pasionați de acest domeniu. De altfel, la fiecare ediție a târgului se mărește numărul participanților, fapt ce dovedește că numeroși colecționari sunt „lupi singuratici”. Totodată, evenimentul se dorește a fi un semnal de alarmă întrucât din cauza vâltorii problemelor cotidiene neglijăm memoria instituțională și, uitând istoria, riscăm să repetăm greșelile trecutului. Nu în ultimul rând, așa cum remarca unul dintre organizatori, târgul transmite și un mesaj către comunitate: „Angajații MAI sunt și ei oameni ai «cetății», au pasiuni și înclinații cultural-istorice, dincolo de uniformă”.

Tocmai avântul pe care l-a luat acest hobby, precum și interesul arătat față de acest gen de evenimente, a determinat înființarea Asociației ROCOP (Romanian Collector of Police) pentru a crea cadrul instituțional și juridic necesar, așa cum există și în alte state europene. Cei interesați de activitatea asociației ori evenimentele la care participă membri pot contacta asociația la adresa de email contact@rocop.org sau la pagina omonimă de Facebook.

Eliodor Tanislav