Publicat pe Categorii Poliție

„Expertise Sharing”

Criminaliști români de la Inspectoratul General al Poliției Române, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București și Inspectoratul de Poliție Județean Prahova au participat în Germania la un program de pregătire profesională, la standarde internaționale, în domeniul balisticii judiciare. Expertiza acumulată va contribui la eficientizarea semnificativă a activităților criminalistice de verificare și examinare comparativă a probelor, în cauzele penale

Îmbunătățirea capacității Poliției Române de a realiza expertize balistice de calitate care să faciliteze aflarea adevărului judiciar în dosarele penale reprezintă un obiectiv permanent al acestei instituții. Prezența polițiștilor români, alături de alți criminaliști din Malta și Polonia, la proiectul „SharExPlus”, finanțat de către Uniunea Europeană prin programul ISFP, a avut ca scop dezvoltarea competențelor și abilităților în domeniul expertizei balistice, în special prin prezentarea unor tehnici de reîncărcare a muniției, tipuri de instrumente de reîncărcare utilizate și rolul acestora.

Pentru implementarea programului european, Inspectoratul General al Poliției Române a colaborat cu agenții de aplicare a legii din Malta, în calitate de lider de parteneriat, Polonia și Franța. La cursul derulat în localitatea germană Landsberg am Lach, au fost prezentate procese de fabricare a gloanțelor și urmele lăsate de instrumentele de confecționare pe suprafața acestora, metode de convertire a muniției la diferite calibre, metode de reîncărcare pentru muniții de calibre vechi, tipuri de elemente de muniție uzuale utilizate în reîncărcare, tipuri posibile de incidente cauzate de reîncărcarea necorespunzătoare a muniției și urmele create de instrumentele de reîncărcare, interferența lor cu urmele create de ejectorul, extractorul, închizătorul, percutorul și camera țevii armei folosite la tragerea muniției. Prin participarea la proiectul „SharExplus Malta, Romania, Poland and France Evo expertise sharing”, cu un buget de aproximativ 260.000 de euro, au fost extinse competențele profesionale practice ale criminaliștilor români, cu accent pe deprinderile necesare pentru realizarea unor expertize balistice cât mai performante.

Proiectul prevede și achiziția unui sistem informatic automat pentru examinarea urmelor create de arme de foc pe tuburile și gloanțele trase. Acesta va înlocui un echipament similar depășit din punct de vedere tehnologic și mai costisitor al Poliției Române, iar odată operaționalizat, noul sistem va contribui la eficientizarea activităților derulate de către specialiștii criminaliști în procesul de verificare și examinare comparativă a probelor balistice, realizate în cauzele penale.

Până la sfârșitul lunii septembrie a acestui an, Poliția Română, prin intermediul Institutului Național de Criminalistică, derulează și proiectul „Schimb de cunoștințe și bune practici între actorii relevanți de la nivel național și internațional implicați în lupta împotriva infracțiunilor financiare ce afectează bugetul UE”. Programul își propune să contribuie la întărirea capacității structurilor din IGPR de investigare și administrare a probatoriului judiciar, prin creșterea nivelului de pregătire a specialiștilor, în scopul combaterii infracțiunilor de fraudă și a altor activități ilicite ce pot afecta interesele financiare ale Uniunii Europene.

La activitățile de pregătire, organizate în București, Ploiești, Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Suceava și Constanța au participat practicieni din toate județele României, implicați în investigarea infracțiunilor de natură economico-financiară și examinarea mijloacelor de probă în legătură cu acestea. Experți ai Institutului Național de Criminalistică și specialiști din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice au prezentat și dezbătut aspecte de interes privind tendințele actuale ale criminalității economico-financiare, precum și metode, tehnici și instrumente moderne de luptă împotriva fenomenului infracțional ce afectează finanțele UE.

Andrei Grigore