„Detectivi” de COVID

Nici câinii polițiști de la Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu nu au stat de-o parte în lupta cu noul coronavirus. După ce au fost antrenați luni de zile să detecteze virusul, însoțiți de către polițiștii care i-au pregătit, patrupedele au început să caute semne ale infecției cu SARS-CoV-2. Rezultatele nu s-au lăsat mult așteptate. Primul pacient depistat cu ajutorul blănoșilor a fost un pasager al unei curse aeriene care a aterizat pe Aeroportul Internațional din Sibiu

Un proiect inedit de cercetare și demn de apreciere a fost demarat în urmă cu aproape un an la Sibiu de către specialiștii de la Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” și Spitalul de Boli Infecțioase și Pmeumofiziologice „Victor Babeș” din Timișoara. Primii pași au fost făcuți în luna septembrie 2020. Au fost selectate cinci exemplare canine din rasa Ciobănesc German și unul din rasa Ciobănesc Belgian Malinois, cu vârste cuprinse între șapte și nouă luni. În prima lună a acestui an au început antrenamentele cu primele probe SARS-CoV-2, recoltate de la pacienții infectați. În cadrul proiectului de cercetare au fost luate mostre de miros din transpirația unor persoane confirmate pozitiv.

Am cerut persoanelor care veneau la evaluare și care aveau testul pozitiv să accepte să li se recolteze, din transpirația de sub braț, o mostră de miros care, ulterior, era preluată de echipa de la centrul de dresaj. Am participat la ședința de demonstrație și de avizare a rezultatului acestui proiect și am rămas surprins, dar și impresionat. Toți câinii care au participat au recunoscut 100% probele de infecție cu noul coronavirus. Chiar și în condițiile în care instructorii au încercat să devieze atenția sau să îi retragă din zona unde era proba, câinii reveneau și insistau pentru proba respectivă”, a spus medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pmeumofiziologice „Victor Babeș” din Timișoara.

Pentru dresajul câinilor polițiști au fost utilizate sute de probe. Inițial, le-au fost prezentate cele pozitive, apoi cele negative. După numai șase zile de antrenamente, „detectivii patrupezi”de COVID-19au început să recunoască probele care indicau infecția.

Faza întâi a presupus selecția polițiștilor conducători de câini, a specialiștilor din Centrul Chinologic care să participe la acest proiect, alegerea exemplarelor canine și amenajarea laboratorului de pregătire a câinilor care urmau să fie antrenați să detecteze persoanele infectate cu SARS-CoV-2. În cea de-a doua etapă a avut loc dresajul propriu-zis. A urmat cea de avizare, iar ultima fază a fost cea de operaționalizare și de acreditate a acestui proiect care a presupus desfășurarea de activități în Aeroportul din Sibiu”, a explicat directorul Centrului Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu, comisar-șef de poliție Claudiu Leonard Bîlă.   

Spitalul din Timișoara a fost prima unitate sanitară care a pus la dispoziția centrului chinologic probe prelevate de la pacienții bolnavi de COVID-19. Ulterior, în proiect au fost cooptate și alte spitale, majoritatea din județul Sibiu. „Este un lucru foarte bun ce au făcut colegii noștri de la Centrul Chinologic din Sibiu. Ei și-au finalizat activitățile asumate. Deja au avut câteva acțiuni de pregătire în Aeroportul Internațional din Sibiu. Urmează să adoptăm o hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care să stipuleze faptul că în acest aeroport se va desfășura această activitate pilot, pentru un interval de timp”, a spus ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode. Demnitarul a menționat că proiectul din Sibiu, de depistare a persoanelor infectate cu SARS – CoV – 2, va fi extins în țară, în primul rând pe Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj – Napoca. „Vor fi aceiași câini și la Cluj și la Sibiu. Vom alege câteva zile pe săptămână, anumite curse internaționale. Va trebui să organizăm culoarul de sosiri în așa fel încât să își desfășoare activitatea. România este printre puținele țări din lume care a implementat un astfel de proiect”,a punctat Lucian Bode.

Câinii Poliției Române, antrenați la Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu, au avut până în prezent rezultate merituoase în lupta antidrog, în intervenția antiteroristă, limitarea migrației ilegale și salvarea a numeroase vieți.

Andrei Grigore