Cel MAI bun UNPOL

În consonanță cu eforturile constante şi abordările tradiţionale de politică externă, care au în centru preocuparea şi acţiunea concertată a comunităţii internaţionale în vederea asigurării securităţii, stabilităţii şi păcii, prevenirii conflictelor, soluţionării lor prin mijloace paşnice şi reconstrucţiei post-conflict, România, ca stat membru al UE, NATO și ONU, are o participare însemnată la misiunile internaționale. Eficiența instituțiilor cu responsabilități în domeniul apărării naționale şi a securității, precum și disponibilitatea politică a statului nostru de a se implica în activităţi militare multinaţionale pentru menţinerea păcii și stabilităţii internaţionale este recunoscută și apreciată de către partenerii externi. De asemenea, profesionalismul militarilor și polițiștilor români prezenți în misiunile și operațiunile de menținere a păcii este unul lăudabil       

Protecția civililor, promovarea și protejarea drepturilor omului, facilitarea furnizării de asistență umanitară, ajutor acordat autorităților africane, sprijinirea eforturilor de dezarmare, demobilizare, reintegrare (DDR) a combatanților și repatriere (DDRR) a persoanelor refugiate și coordonarea cu forțele regionale puse la dispoziție de Uniunea Africană și cu organizații non-guvernamentale sunt doar câteva dintre obiectivele Misiunii Multidimensionale Integrate pentru Stabilizare din Republica Centrafricană (MINUSCA). Din anul 2015 și până în prezent, Ministerul Afacerilor Interne a participat cu peste 80 de cadre la misiunea internațională MINUSCA.

În vara anului 2019, pentru un tur de serviciu cu durata de 12 luni, își începea activitatea și agentul șef adjunct de poliție Andrea Erdokozi. Ulterior, polițista a obținut trei extensii ale turului de serviciu, cea de-a patra aflându-se, în prezent, pe circuitul de avizare. În calitate de Șef al Unității de Management al Resurselor Umane, Andrea Erdokozi participă la ședințele organizate de către Componenta de Poliție din cadrul Misiunii Multidimensionale Integrate pentru Stabilizare din Republica Centrafricană, organizează activitățile zilnice, săptămânale și lunare în cadrul Structurii de Resurse Umane, analizează dislocările în zonele de misiune și verifică respectarea balanței pe naționalități privind repartizarea reprezentanților statelor membre ONU în zone de misiune. Tot Andrea planifică, promovează și organizează concursurile pentru diferite funcții de conducere. Misiuni pe măsura profesionalismului său! Cum acesta nu putea să nu fie răsplătit, în luna iulie a acestui an, agentul șef adjunct de poliție Andrea Erdokozi a primit premiul „Cel mai bun UNPOL din cadrul Palierului Administrație”. Astfel, fructuoasa și extrem de importanta activitate a celui mai bun polițist al Națiunilor Unite la misiunea internațională MINUSCA a fost elogiată și de către Revista „ECHOS DE LA POLICE”.

Andrei Grigore