Publicat pe Categorii Campanii

Bright Sky RO, în sprijinul victimelor violenței domestice

Violența între parteneri este un fenomen care se întâlnește în toate țările și la nivelul oricărei categorii sociale, indiferent de gradul de instruire. Abuzurile la care este supus unul dintre parteneri pot fi fizice, psihice, sexuale, dar și economice. În ajutorul victimelor violenței de gen a fost creată aplicația mobilă Bright Sky RO.

Căsătoria sau concubinajul nu oferă niciunei persoane dreptul de a dispune după bunul plac de celălalt partener. De exemplu, violul poate fi săvârșit și între soți, atunci când unul dintre aceștia nu dorește să întrețină, într-un anumit moment, relații sexuale, iar agresorul nu acceptă dreptul celuilalt de a spune NU.

Infracțiunile săvârșite asupra unui membru de familie sunt pedepsite mult mai aspru. În Noul Cod Penal se prevede la art. 199 că pentru faptele de omor, omor calificat, lovire sau alte violențe, vătămare corporală și loviri sau vătămări cauzatoare de moarte,  pedepsele sunt majorate cu o pătrime.

Nu-i poți cere partenerului de viață să te asculte orbește, să-ți îndeplinească toate visurile, să-ți anticipeze dorințele și să-și schimbe personalitatea după gustul tău. Conviețuirea într-un cuplu înseamnă, în primul rând, respect și iubire reciprocă, sprijin în momentele dificile, eforturi și compromisuri comune.

În momentul în care înțelegerea dispare și se instalează amenințările și violența de orice fel, căminul se transformă în „câmp de război”. Încep persecuțiile, cei agresați suferă, iar teama și nefericirea se răsfrâng și asupra copiilor care asistă neputincioși la astfel de scene.

Cele mai multe dintre victime ajung să raporteze abuzurile doar după ce încearcă toate soluțiile avute la îndemână pentru a remedia situația conflictuală. Ele renunță la propria siguranță și fericire și încearcă să se comporte așa cum dorește agresorul. Îi fac pe plac, se îmbracă într-un anumit fel, renunță la studii, la carieră, la vizitele familiei și la ieșirile cu prietenii doar pentru că așa vrea „jumătatea”. Și totuși, nu este de ajuns… Fericirea întârzie să se instaleze durabil. Violențele se repetă pentru motive diverse și neîntemeiate, din ce în ce mai des și fără speranță pentru respect și iubire sinceră în cuplu. De fapt, agresorul are scurte momente când își regretă faptele. Promite că se va îndrepta, are câteva tentative de tandrețe… Tocmai aceste încercări o dezorientează pe victimă și o fac să își dorească să continue, sperând că va reuși să-și salveze relația. Este doar un miraj, violențele se repetă frecvent și sunt mai intense de fiecare dată. Uneori, ceea ce o reține pe persoana agresată este lipsa încrederii în propriile forțe că va reuși să se descurce fără partener, că își va reface viața și că va putea să-și crească singură copiii.

Jignirile și criticile repetate pe care le-a ascultat de atâtea ori și-au atins scopul! Au făcut-o să se teamă de viitor, să nu mai aibă puterea de a lupta… Și atunci, ce este de făcut? Cum să reacționeze aceste persoane abuzate? Cine le apără? Unde să ceară ajutor?

Pentru toate întrebările pe care și le pun în minte victimele, dar și cei din jurul lor care vor să le ajute, a fost realizată, împreună cu Asociația Necuvinte, Asociația Code for Romania și Fundația Vodafone România, o aplicație care oferă răspunsuri, ajutor, îndrumare și explicații utile chiar și pentru profesioniștii care lucrează în domeniu.

Bright Sky RO este disponibilă, din cursul lunii mai 2020, gratuit în App Store și Google Play Store, în limbile română, engleză și maghiară. Conține o bază de date cu servicii de asistență și numere de contact, astfel încât utilizatorul poate lua legătura cu cel mai apropiat operator.

Meniul aplicației oferă explicații despre cauzele și consecințele violenței domestice, planul de siguranță și prevederile legale care pot proteja o victimă (ordinul de protecție provizoriu dat de Poliție și ordinul de protecție dat de instanță), precum și măsurile care pot fi adoptate, individual, pentru creșterea siguranței în mediul online. O parte dintre aceste resurse se găsesc pe site-ul Poliției Române la secțiunea Prevenire/Violență domestică și sunt accesate direct din aplicație.

Pentru ca potențialele victime să înțeleagă mai bine formele de manifestare ale violenței de gen, sunt descrise acțiunile abuzatorului, sunt combătute prejudecățile și miturile, iar utilizatorul își poate evalua rapid siguranța personală în cadrul relației prin simpla completare a unui formular electronic.

Și pentru că în orice demers juridic este nevoie și de probe, această aplicație oferă și posibilitatea înregistrării dovezilor într-un jurnal digital confidențial, la o adresă de email aleasă de victimă, printr-o funcție ce folosește text, conținut audio, video sau foto.

Totodată, Bright Sky RO prezintă informații și sfaturi utile legate de hărțuire și de consimțământul în relațiile sexuale, ilustrându-se cu studii de caz tipurile de comportament abuziv afișate cel mai frecvent în intimitate.

Această aplicație nu va rezolva definitiv problema violenței în cuplu, însă oferă sprijin și informare celor care doresc să învețe cum să gestioneze astfel de situații, cum să scape din relații care le fac rău și unde să ceară ajutor, atunci când se hotărăsc să ia măsuri. Toate informațiile sunt utile și prietenilor, rudelor, colegilor care cunosc și vor să ajute victimele, dar nu știu cum să o facă.

Această campanie este o formă inovativă de informare și se adaugă numeroaselor inițiative de prevenire desfășurate în ultimii ani pe plan local și național.

Împreună putem educa oamenii să se respecte reciproc, să se valorizeze și să trăiască frumos și în armonie fiindcă nimeni nu are dreptul să se poarte violent și să încalce drepturile celor din jur!

Angela Chirvăsuță

(Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității – IGPR)

Conform Legii 217/2003(*republicată*), Art. 3 violența domestică înseamnă orice inacţiune sau acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală sau cibernetică care se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima”.