Publicat pe Categorii Jandarmi

Antrenamente… la cote înalte

Adaptat permanent cerințelor și specificului inițierii și specializării personalului operativ din structurile IGJR, Centrul de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan „Regele Carol I” Sinaia pune la dispoziție cele mai pragmatice și viabile metode de antrenare a militarilor în bleu-jandarm în tehnici montane, schi, alpinism, căutare-salvare-evacuare a persoanelor aflate în situații critice și, nu în ultimul rând, acordare prim ajutor de bază. De expertiza profesională a instructorilor centrului au beneficiat, recent, și studenți ai Colegiului Universitar de Poliție din Norvegia și militari americani de la Batalionul 1 al Regimentului 502 infanterie din Divizia 101 Aeropurtată

Misiunile Jandarmeriei Române în mediul alpin sunt din ce în ce mai numeroase și mai complexe, pornind de la protejarea cetățenilor împotriva animalelor sălbatice, consilierea turiștilor, menținerea și asigurarea ordinii publice, căutarea, salvarea și evacuarea persoanelor aflate în dificultate și până la acordarea primului ajutor celor accidentați.

Pentru ca toate aceste activități să se desfășoare în conformitate cu exigențele misiunilor încredințate, perfecționarea jandarmilor reprezintă o necesitate evidentă, „responsabili” de acest deziderat fiind specialiștii instituției militare din Sinaia, unde pregătirea continuă… continuă neîncetat!

Un Curs de specializare în schi și alpinism șiun Stagiu de pregătire în domeniul conducerii snowmobilului s-au derulat recent la Centrul de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan „Regele Carol I” Sinaia. Prezenți au fost și studenți din țara fiordurilor care, timp de o săptămână, le-au fost prezentate autospecialele din dotare, materiale specifice de căutare-salvare din avalanșă, precum și tehnici de supraviețuire în mediul montan și de coborâre în rapel.

Tiroliană, Deplasarea pe colțari și Bushcraft sunt alte activități pe care instructorii Centrului le-au prezentat, în cadrul altui stagiu de pregătire, militarilor Batalionului 21 Vânători de Munte din Predeal și celor de peste ocean de la Batalionul 1 al Regimentului 502 infanterie, Divizia 101 Aeropurtată, din Statele Unite ale Americii. Antrenamentele au constat în traversarea unei zone accidentate cu ajutorul unei tiroliene, deplasarea în teren înzăpezit, folosind colțari și pioleți și căutarea-salvarea-evacuarea unor persoane surprinse de avalanșă.

O nouă săptămână, un nou stagiu de antrenamente! La începutul lunii martie, jandarmii și personal de la Inspectoratul General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne au desfășurat, timp de o săptămână, exerciții care au presupus salvarea cu troliul a unor turiști din mediul montan. Antrenamentele desfășurate în Centrul de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan „Regele Carol I” Sinaia se realizează în baza standardelor de pregătire profesională și a curriculelor asociate cursurilor, centrate pe competențe, ce presupun identificarea și definirea rezultatelor finale în activități educative… la „cote înalte”. 

Andrei Grigore